Кабинетът подсилва контролните функции на комисията по хазарта

Кабинетът подсилва контролните функции на комисията по хазарта

Правителството засилва правомощията за контрол на Държавната комисия по хазарта, одобрявайки в сряда на редовното си заседание промени в устройствения правилник на подопечното на финансовото министерство ведомство.

Според съобщението на правителствената пресслужба, поправките създават условия за осъществяване на своевременни и всеобхватни проверки от контролните органи на комисията и се подобрява оперативният обмен на информация в организационната структура. Разширяват се и обхватът и обемът на проверките, които ще може да прави новата специализирана дирекция в ДХК.

Промените в структурата бяха предприети, след като финансовото министерство отчете, че прилаганият от нея контрол върху игрите на щастието не е ефективен и че санкционирането на нарушенията е ненавременно и неефективно.

Преди месец ведомството на Владислав Горанов отчете, че ДХК не прави своевременно предварителните проверки на игрално оборудване, въпреки че това е предпоставка за издаване на лицензи по Закона за хазарта. Бавело се е и унищожаването на негодното игрално оборудване.

През февруари финансовият министър Владислав Горанов смени без обяснение председателя на ДКХ Огнемир Митев и го замени с юристката от финансовото министерство Мария Филипова.

Скоро след идването си на поста тя назначи пълна проверка на трите национални телевизии – БНТ, бТВ и Нова телевизия, във връзка с рекламата на лотарийни игри. Резултатите показаха, че агресивната реклама на хазарт е законна и санкция бе наложена единствено на клипа "Шоколад".

Засилването на контрола от страна на комисията по хазарта става на фона на отложения с поне четири месеца, заради нотификация от Евросъюза, проектозакон за хазарта, нсене от вицепремиера Валери Симеонов и целящ да ограничи рекламата и продажбата на лотарийни билети.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?