Кабинетът погасява предсрочно 679 млн.долара външен дълг

В края на юли т.г. правителството ще погаси предсрочно 679.3 млн.долара номинал от външния дълг на България, съобщиха в четвъртък от финансовото министерство. Преди падежа ще се изплатят брейди облигациите с отстъпка (DISC книжата), част от дълга на България към Лондонския клуб на частните кредитори.

За операцията ще бъдат използвани нетно около 400 млн.щ.долара от фискалния резерв, който към момента е на стойност 5.1 млрд.лева. От ведомството на Велчев обясняват, че необходимите за операцията средства са по-малко от размера на изкупувания дълг, тъй като ще се освободи поддържаното досега обезпечение върху лихвите и главницата, от което се очакват постъпления в размер на около 283 млн.щ.д (по пазарна стойност към днешна дата).

Според прогнозата от финансовото министерство и след предсрочното погасяване на част от външния дълг, нивото на резерва ще остане над 5 млрд.лв. към края на тази година заради очакваните постъпления от приватизация, от ликвидацията на Банковата консолидационна компания и от вече договорени нисколихвени заеми (този от Световната банка). Сегашното ниво на резерва е 2.5 пъти по-голямо от неговия размер през 2001 година.

Като резултат от обратното изкупуване годишно ще се спестят около 30 млн.лв. от лихви, които ще стигнат до 60 млн. на по-късен етап. До падежа на облигациите през 2024 г. ще бъдат спестени над 1 млрд. лева.

Операцията ще се извърши на 28 юли, съобщението за нея ще излезе утре във "Finantial Times" и "Luxemburger Wort". То е предназначено за държателите на книжата и се прави в съответствие с изискванията на споразумението между България и Лондонския клуб от 1994 година. Тогава държавният дълг беше преоформен в три типа инструменти - облигации с първоначално намалени лихви, облигации за неплатени лихви и облигации с отстъпка, напомнят от финансовото министерство.

Хората на Велчев специално уточняват, че за разлика от други операции по дълга, предсрочното изкупуване на брейди облигациите с отстъпка има чисто технически характер и не се налагат разходи за комисионни. Това бе основното съмнение към сегашния финансов екип при предишните операции с дълга.

От месец, откакто се заговори по-упорито за намерението на Милен Велчев с пари от фискалния резерв България предсрочно да погаси част от дълга си, СДС и БСП се обявиха против подобно действие. Мотивът и на лявата, и на дясната опозиция беше, че парите от резерва над необходимия минимум трябва да се използват за стимулиране на българската икономика, а не за "игрички", според тях, с дълга. На среща с МВФ вчера социалистите дори са предупредили, че според тях обратното изкупуване на дълг на фона на неяснотите с цените на петрола може да застраши стабилността на валутния борд в България.

МВФ, както и редица икономически анализатори обаче посочиха нееднократно, че един от най-ефективните методи за използване на част от фискалния резерв е предсрочното погасяване на външен дълг, което ще освободи ресурс за последващо облекчаване на бизнес средата в страната чрез намаляване на данъци или осигуровки, както и ще подобри достъпа на българските компании до по-евтини финансови кредити.

Пред БНР финансовият министър Милен Велчев посочи, че кабинетът е решил да погаси предсрочно "възможно най-неефективният и скъп дълг, който България в момента поддържа". С изкупуването му правителството избягва и възможността до година - две да се активира клаузата за допълнителни лихвени плащания, което ще увеличи двойно разходите на бюджета за обслужване на лихвите по DISC книжата.

В отговор на въпрос Велчев казва, че са консултирали тази операция с МВФ, но тя не е условие на фонда за подписването на новото предпазно споразумение с България.

Повечето финансисти оцениха като разумно решението на кабинета.

"Логично е, след като отпадна проекта за инвестициите в инфраструктура, част от резерва да се изхарчи за част от дълга", коментира бившият финансов зам.министър Пламен Орешарски. Той определи като нелошо решението да се изкупят DISC облигациите, защото при тях се освобождава обезпечение.

Орешарски обаче посочи, че цените на тези книжа в момента са на номинал и е била изпусната възможност са се спечели от пазарната разлика, когато DISC облигациите са се търгували на 77 до 80 цента в началото на правителството Сакскобургготски. Орешарски, който отговаряше за дълга в кабинета на ОДС, напомни, че цените на българския външен дълг са се качили след двете сделки по преоформянето на част от дълга от долари в евро, извършени от Велчев и бившия му заместник Красимир Катев.

Пред БТА Емил Хърсев напомни, че отдавна е предлагал това да бъде направено, тъй като тези дългови книжа са скъпи за обслужване.

Като нормална и очаквана операция определи решението и Андрей Пръмов, според когото така правителството ще реализира икономии.

Банкерът и бивш финансов министър в кабинета Виденов Димитър Костов също определи стъпката като разумно използване на големия фискален резерв. Където и да се инвестират парите от резерва, те не могат да дадат възвръщаемост, която да е равна на постиганите икономии и ефекти от изтеглянето на DISC книжата.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: