Кабинетът поиска още време за произнасяне по концесията на „Дънди”

Още известно време е необходимо за произнасяне по искането на канадската компания „Дънди Прешъс Метълс” за разширяване на добива в златната мина „Челопеч”, съобщиха в петък от Министерски съвет, след като по-рано инвеститорът оцени загубите си от бавенето на решението на 1 млрд. долара и заплаши, че ще си потърси правата пред Международен арбитражен съд заради нарушаване на споразумение за защита на инвестициите.

„Дънди” губи търпение, след  като повече от година министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров отказа да се произнесе по инвестиционното им намерение, въпреки решенията на тричленен и петчленен състав на Върховния административен съд. Вместо да одобри или откаже оценката за въздействие върху околната среда на проекта, Чакъров иска преразглеждане на икономическата ефективност на концесионния договор.

От правителствения пресцентър заявиха в петък, че решението по проекта за "Челопеч" не се бави тенденциозно, а е необходимо време, за да се обсъдят двата икономическо-правни анализа на направените преди години две промени в концесионния договор.

Разговори с концесионера се водят и до момента, и мнението на представителите на правителството е, че възможността за намиране на балансирано решение, удовлетворяващо и двете страни, не е изчерпана, се посочва с съобщението на Министерски съвет.

Оттам припомниха, че  проблемът е бил обсъден още миналото лято през август от Съвета на управляващата коалиция, след което бе създадена работна група за анализ не само на концесионния договор за находището в Челопеч, а и преглед, от гледна точка на защита на националния интерес, на законодателната рамка, която регламентира отдаването на концесии у нас. Групата се оглавява от вицепремиера Ивайло Калфин, и министрите на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и на околната среда и водите Джевдет Чакъров. В нея са включени и експерти юристи от Народното събрание.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?