Кабинетът поиска разрешение да похарчи 700 млн. лв. от излишъка

Правителството поиска от парламента да му разреши да похарчи до 700 млн. лв. от натрупания за тази година бюджетен излишък. Искането бе разгледано в четвъртък на заседание на бюджетната комисия. На него финансовият министър Пламен Орешарски обясни, че към момента приходите в хазната са на добро ниво и се очаква в края на годината да има излишък в размер над 3% от брутния вътрешен продукт. Средствата от излишъка, които няма да бъдат похарчени до края на годината, ще се прехвърлят във фискалния резерв.

По закон Министерският съвет има право да харчи без санкция на парламента до 1.5% от заложените в бюджета приходи, ако е реализирано преизпълнение. Според изчисленията на Орешарски това са около 300 млн. лв.

Първоначалното решение на кабинета е било да се иска разрешение на парламента за разходване на още 570 млн. лв. за изграждането на линията за спешни повиквания 112, за попълване на военновременните запаси от горива, както и за инфраструктурни проекти.

На заседанието на бюджетната комисия Орешарски обаче представи искане за разрешение за харчене до 700 млн. лв. Депутатите обаче настояха ясно да се разпише по кои конкретни проекти ще се употребят парите. Според финансовия министър обаче, ако се подготви такъв списък, това на практика ще се превърне за него в закон, а до края на годината няма достатъчно време, за да се подготвят процедурите по Закона за обществените поръчки. Заради това средствата ще се дадат за вече извършени работи по инфраструктурни проекти, обясни министърът.

Така до края на годината управляващите могат да похарчат допълнително 1 млрд. лв., ако народните представители разрешат в зала поисканите от кабинета 700 милиона лева.

Споделяне

Още от Бизнес