Кабинетът получи принципна подкрепа от тристранката за бюджета

Йордан Цонев уверен, че "Атака" ще помогне за преодоляване на президентското вето

Сн. БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) постигна принципно съгласие по актуализацията на бюджета, но част от партньорите настояха за прозрачност при изразходването на допълнителните средства. Този мотив, както и липсата на политики за реформи, бе сред основните, посочени от президента Росен Плевнелиев да наложи частично вето на закона.

Управляващото мнозинство на БСП и ДПС възнамерява в петък да прегласува върнатите текстове, без да се съобразява с възраженията на държавния глава и на редица независими експерти. Тъй като двете партии разполагат със 120 гласа, а за преодоляване на президентско вето са нужни поне 121, очевидно отново ще се разчита на "Атака".

След заседанието на тристранката стана ясно, че единствено от КРИБ са изразили несъгласие по отношение на актуализацията.

Социалният министър Хасан Адемов заяви, че с това заседание е бил отнет един от аргументите на президента за налагане на ветото - липсата на обсъждане в тристранния съвет.

Финансовият министър Петър Чобанов добави щрихи към изнесените вече аргументи за наложителността на актуализацията. Той обяви, че фирмите са начислили ДДС в размер на 450 млн. лв., които не са платени. Това било пропуск в събираемостта. "Работи се много активно по този въпрос. Провеждат се разговори с длъжниците, изследват се причините. Събирането на тези пари ще помогне за изпълнение на напрегнатите фискални цели, които си поставяме след актуализацията. Някои суми в последните седмици вече събрахме", отбеляза той.

Не сме против актуализацията като действие, но не приемаме начина, по който се представят мотивите за нея, заяви изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов. Той допълни, че се надява чрез промените в бюджета държавата наистина да убеди бизнеса, че ще се разплати с него.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) заяви, че подкрепят актуализацията на бюджета като правилна и необходима.

"На всички стана ясно, че този бюджет не може да бъде изпълнен. За нас няма алтернатива на актуализацията”, продължи той. Според него трябва да има повече прозрачност в разходите, но изрази несъгласие за публикуване на ежедневна информацията за задълженията по ДДС. Велев се обяви за съкращаване на разходите в администрацията и в сектора по сигурността.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков акцентира върху необходимостта от реформи. “Съгласни сме дори да има по-голям дефицит, но само срещу ясно разписани реформи по отделните сектори. Дефицит – да, но срещу реформи. Нужен е дебат за реформите”, заяви той.

От Българската търговско-промишлена палата (БТПП) посочиха, че има статистически данни за по-бавните темпове за изпълнение на приходната част и подкрепят голяма част от мерките на новото правителство като например разплащане на просрочените задължения с бизнеса.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев отбеляза, че синдикатът е предупреждавал за лошото планиране на "дянковския бюджет", който щял да издържи до средата на годината, както и станало.

Той допълни, че "Подкрепа" е за увеличаване на минималната работна заплата на 330 лв. от октомври, срещу което решително се обявяват работодателските организации.

"Да се надяваме, че няма да се наложи и втора актуализация на бюджета, тъй като се изказаха обосновани съмнения, че и тези пари, които ще се вземат, може да не стигнат", заяви още Тренчев. Той направи и иронично резюме на заседанието на тристранката: "Две организации категорично останаха на позициите си – КТ "Подкрепа” за това, че по-голямо недоразумение от Симеон Дянков не е имало, КРИБ – че по-велик човек не е имало. Всеки си вярва в някакъв Господ”.

КНСБ настоя за още 100 милиона лева за социални разходи.

Заседанието, посветено на бюджетната актуализация, ознаменува възобновяването на работата на Тристранния съвет, който в края на мандата на предишния парламент се разпадна заради протеста на социалните партньори срещу конюнктурни законови поправки, предложени от РЗС на Яне Янев, задължаващи участниците в тристранката да декларират имущество и доходи по същия начин, по който и хората на висши държавни длъжности. Новият парламент отмени поправката "Янев", независимо, че същите партии гласуваха за въвеждането ѝ през март.

Орешарски: Здравият разум изисква ветото да бъде преодоляно

"Няма сериозни аргументи за ветото и се надявам, че ще бъде преодоляно. Мисля, че здравият разум го изисква", коментира министър-председателят Пламен Орешарски преди извънредното заседание на НС за бюджетната актуализация.

Според него работодателските организации и синдикатите имат единодушно мнение, че актуализацията е необходима, а в становището на президента се вижда "или учудващо непознаване бюджетна материя, или умишлено манипулиране".

"Надявам се утре преодоляването на ветото да бъде факт, за да можем действително да променим някои политики, които никой не харесваше последните три години и половина, в това число и ръководството на ГЕРБ, уволнявайки бившия съставител на този бюджет", каза още Пламен Орешарски.

По думите му не се изменя лимитът на нетния дълг, което означава, че няма да има нов дълг. Единият милиард, който предстои да се емитира, е дълг, с който ще се изплатят стари дългове, а не дълг на нетна основа, обясни министър-председателят, който присъства на празника Успение Богородично в Троянския манастир по покана на патриарх Неофит.

Йордан Цонев уверен, че "Атака" ще отхвърли ветото, за да не се върнат ГЕРБ на власт

Шефът на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев (ДПС) увери в четвъртък сутринта по БНТ, че ДПС и БСП ще съберат кворум и достатъчно гласове, за да отхвърлят президентското вето. "По отношение поведението на "Атака", ние не водим разговори с тях. Съдейки от изявленията на лидера им Волен Сидеров, предполагам, че те ще подкрепят актуализацията, ще гласуват срещу ветото", каза той.

"Моят политически анализ е, че ГЕРБ е водещото при тях. Те няма да допуснат ГЕРБ да се върнат на власт", обясни Цонев за решението на "Атака". "Виждам, че "Атака" се придържа към една линия, обещали са на избирателите си, че ще свалят от власт ГЕРБ и го направиха", добави той.

Цонев поясни, че националистите не подкрепят правителството, защото техният план "Сидеров" е диаметрално противоположен на "нашия” план "Орешарски”.

Първото президентско вето, което 42-то Народно събрание преодоля – по текстове от Закона за СРС, бе отхвърлено от втория път с помощта на 11 гласа на "Атака”.

Йордан Цонев прогнозира, че ако ветото на президента не бъде преодоляно и актуализацията не влезе в сила, ще бъде засегнат на първо място бизнесът, а земеделските производители няма да получат авансово това, което им се полага.

"Ще се засегнат доста голяма част от социалните системи, за които са предвидени разходи, разходите за намаляване цената на тока", изтъкна той.

Ние сме се съобразили с всички бележки, които са направени към бюджета, още преди държавния глава да наложи вето, каза още Йордан Цонев.

Икономическите аргументи на противниците на актуализацията са несъстоятелни, те се повториха и във ветото на президента в неговите мотиви, заяви Йордан Цонев.

"Имам чувството, че президентът не е слушал изобщо дебата, а и не е чел материалите, които се публикуваха", посочи Цонев, който вече е готов с аргументите си срещу ветото.

По думите му приходната част не може да бъде изпълнена при адекватни мерки от страна на правителството за повишаване на събираемостта на приходите. Цонев посочи, че има изоставане от изпълнението на данъчните приходи за първото полугодие с 506 млн. лева спрямо разчета в бюджета, който се актуализира.

Депутатът от ДПС обясни, че в доклада, който съпровожда Закона за изменение на държавния бюджет е записано в какви 3-4 направления ще бъдат изхарчени 286 млн. лв.

Според него основната необходимост от заем от 1 млрд. лв. е заради незаплатените дългове към бизнеса. Цонев успокои, че тези пари не се харчат непрозрачно, а с решение на Министерския съвет, който се публикува с постановление в Държавен вестник.

"Към този момент ние не плащаме избирателно. Плащаме за абсолютно всяка извършена работа. Ако бъде избирателно, значи плащаме избирателно и за фирмите на ГЕРБ, които са спечелили поръчките", уточни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?