Кабинетът поръчва външен анализ, за да привлича успешно инвестиции

Правителството ще възложи на международен консултант изготвянето на анализ на международната инвестиционна среда, който да покаже в кои области България има най-голям шанс за привличане на инвестиции, съобщи министърът на икономиката Лидия Шулева. Тази идея е била обсъдена на заседание на Съвета за икономически растеж на 10 януари в Банско.

Заместник-председателят на Съюзът на работодателите Иво Прокопиев каза, че подобни анализи са правени в Индия, Ирландия и Португалия.

По думите му подобно проучване е довело до избора на индийския град Бангалор за високотехнологичен център, където сега много компании прехвърлят част от производството на софтуерни продукти.

Според Шулева годишно се правят около 2000 значими инвестиции от 1300 - 1400 компании, които създават около 350 хил. работни места. За тези инвестиции се борят двайсетина държави от Централна и Източна Европа.

На заседанието на Съвета за икономически растеж е обсъдено и определянето на приоритетите за държавните разходи, които са насочени към насърчаване на инвестициите.

Лидия Шулева обясни, че става въпрос най-вече за разходи за подобряване на инфраструктурата и за по-добро образование. Според нея в стратегията за насърчаване на инвестициите ще бъде отбелязано и приемането на законодателство, което да позволи концесионирането на летища и пристанища.

По думите ѝ 2004 година ще бъде успешна в привличането на чуждестранни инвестиции, защото се наблюдава съживяване на икономиките на страните от еврозоната. Шулева каза, че очаква в началото на тази година да бъде приет и закона за инвестициите, който да създаде условия за по-добро административно обслужване на инвеститорите.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: