Кабинетът посрещна 15 септември с оптимизъм, президентът – с критики

Румен Радев направи демонстративно посещение в забравено от Борисов малко училище в Трекляно

Румен Радев в Трекляно, Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев не пропуснаха да ползват откриването на учебната година на 15 септември за размяна на политически реплики.

Борисов: Увеличихме двойно учителските заплати

Борисов не участва физически в откриването на учебната година, но публикува поздрав във Фейсбук профила си, като не пропусна да отбележи заслугата на правителството си за политиката за двойно увеличение на учителските заплати от 2017 г. до 2021 г.

"Продължаваме политиката за увеличаване на учителските заплати. И през новата година ръстът ще е над 15%. Така ще изпълним поставените цели в началото на мандата за двойно увеличение на учителските заплатите за 4 години. Учителите заслужават още повече и ние няма да престанем да полагаме усилия в тази посока. Убеден съм, че най-голямата гаранция за просперитета на България в дългосрочен план е образованието и инвестициите в него", посочи Борисов.

Премиерът говори за това, че от 1 януари 2021 г. стартовата основна заплата за учител става 1260 лв. Минималните възнаграждения на старшите учители ще достигнат 1300 лв., а на главните – 1350 лв. Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1535 лв., а заместник-директорите – 1420 лв.

Преди първото увеличение през 2017 г. стартовата учителска заплата беше 660 лв., а долният праг за старши учител – 688 лв. Главните учители получаваха основна заплата от 728 лв. на месец. Долният праг за директор беше 825 лв., а за заместник – 770 лв.

Премиерът похвали образователната система, че се справя "по един достоен начин в условията на епидемия". "През предстоящата учебна година със сигурност ще има още много предизвикателства, но съм сигурен, че ще се намират най-добрите решения. За първи път от половин година насам децата ще посещават училище. Знам, че и за тях, и за преподавателите и за родителите, създалата се ситуация не беше лесна. Сега всички трябва да бъдат внимателни и да спазват препоръките на специалистите", написа министър-председателят.

Румен Радев: Държавата трябва да спре да се изтегля от малките общини

Оптимизмът на премиера обаче влезе в рязък контраст с апокалиптичната картина на образователната система, описана от президента Румен Радев. Той направи демонстративно посещение на малко училище в Трекляно - Основно училище "Св. Климент Охридски", за да покаже, че мисли за малките населени места, за разлика от правителството.

"Избрах това място за откриване на първия учебен ден, защото това, което се е случило тук, е много показателно", каза президентът. Той посочи, че всичките 19 населени места в най-малката община в България са имали собствени училища и с течение на годините тези училища са закрити и е останало единствено училището в общинския център. "Вие знаете, че когато едно училище се закрие, въпрос на време е да се закрие и самото населено място. Затова държавата трябва да спре да се изтегля от малките общини", призова държавният глава.

Радев не пропусна да отбележи, че последното посещение на държавник от по-висок ранг в Трекляно е било на Богдан Филов. "Виждате за каква огромна дистанция във времето говорим. Трябва да има внимание и управляващите, независимо от кое правителство и местна власт, трябва да ходят повече по училищата", допълни президентът.


Снимка: БГНЕС

Той разкритикува и цялостната правителствена политика в образованието. По думите му в сферата е необходима нова политиката, а "не само ремонти на училища и не само повишение на учителски заплати". Нужни са нови методи и форми, подчерта Радев.

"Кабинетите по природни науки са в окаяно състояние. Как искате нашите деца да имат знания и умения, адекватни на съвременните икономически изисквания, и да се мерим и конкурираме с другите държави, ако нашите ученици нямат тези умения и знания. Това се постига с инвестиции в иновативни форми и методи на преподаване, с инвестиции в здравето на тези деца. Много училища в страната нямат и физкултурни салони", коментира държавният глава.

За да подпомогне системата, Радев направи дарение на училището в Трекляно, което включва чинове, дъски, компютри, учебни помагала.

В учебното заведение се обучават 31 деца, от които само 12 са местни. Останалите пристигат от Кюстендил всяка седмица, а през почивните дни се връщат обратно. Училището има и собствен пансион. Първокласниците в основното училище са само трима.

Министър Красимир Вълчев: 15 септември е ден на нашата вяра и надежда

Междувременно министърът на образованието Красимир Вълчев за поредна есен откри учебната година в малко населено място - старозагорско градче Николаево. Вълчев е сред министрите, които най-много обикалят страната, за да се запознаят с проблемите на образователната система на терен.


Снимка: БГНЕС

"15 септември е ден на нашата вяра, надежда и оптимизъм", посочи в приветственото си слово Красимир Вълчев. Той призова учители и родители да работят заедно в предстоящите трудни дни, наложени от коронакризата. "Не забравяйте, че децата са нашето най-голямо богатство, а образованието е пътят, който им гарантира достоен и щастлив живот", изтъкна още образователният министър. А на първокласниците каза: "Не забравяйте, че учителите могат да бъдат ваши баща и майка".

Основно училище "Св. Св. Кирил и Методий в Николаево тази година посреща 46 първокласници. От първи от седми клас през новата учебна 2020/21 година там ще се обучават 377 ученици. Освен спортни занимания, за възпитаниците тук има създадени мажоретен състав и танцов състав.

Николаево е една от най-малките общини в Старозагорска област, но с най-висока раждаемост. По думите на кмета Николай Кънев има създадени отлични условия между общината, училището и селските кметове за доброто и качествено образование на учениците.

Споделяне

Още по темата

Още от България