Кабинетът повиши генерала от записите с Радев

Цанко Стойков, сн. БГНЕС. архив

Командирът на Военновъздушните сили Цанко Стойков, който се озова в центъра на общественото внимание с участието си в подслушаните разговори на президента Румен Радев, ще бъде повишен в генерал-лейтенант и ще стане новият зам.-началник на отбраната. 

В сряда правителството предложи на президента да издаде укази за новите генералски назначения, сред които е и повишението на Цанко Стойков, който към момента е ген.-майор. 

През януари тази година прокуратурата разпространи записи от телефонен разговор на президента  с командира на Военновъздушните сили, в който двамата обсъждат как да се отговори на КПКОНПИ за назначаването на сегашната съпруга на държавния глава Десислава за пиар във ВСС през 2014 г. 

Според обясненията на главния прокурор Иван Гешев записите са част от разследване, в рамките на което са използвани специални разузнавателни средства спрямо командира на ВВС. По думите на Гешев става въпрос за разследване на "една фирма, която е контрагент на Министерство на отбраната и въобще на въоръжените сили за различни доставки за стотици милиони през годините".

Тогава Радев обяви, че е подслушван незаконно, а военният министър Красимир Каракачанов подкрепи Стойков и той остана на поста. Вътрешната проверка на МО пък не откри нарушения на Цанко Стойков около назначението на Десислава Радева.

Цанко Стойков е начело на ВВС от септември 2016 година, като замени на поста Румен Радев, който напусна, за да се кандидатира за президент.

По времето на Стойков бе завършен проектът за придобиването на нови изтребители. България закупи от САЩ изтребители F-16 Block 70 за над 2.1 млрд. лева. 

Стойков ще бъде заменен като шеф на военната авиация от Димитър Петров който ще бъде повишен и ще стане генерал-майор. Досега той е командир на трета авиационна база – "Граф Игнатиево". 

Полковник Николай Русев пък ще стане командира на базата и ще бъде удостоен с висше офицерско звание "бригаден генерал".

Министерският съвет предлага също така президентът  да издаде указ, с който да удостои полковник Иван Маламов с висше офицерско звание "бригаден генерал".

Споделяне

Още по темата

Още от България