Кабинетът позволил проучвания за въглищен газ, еколози твърдят, че е по-опасен от шистовия

Въглищен газ, чието извличане според зелени организации може да бъде в пъти по-опасно от това на шистовия газ, ще се проучва в Добруджа. Правителството на Пламен Орешарски е сключило 5-годишен договор с американска компания за сондиране в близост до Каварна, предаде бТВ в неделя.

Дълбоко под плодородните земи на Добруджа има над 60 находища на въглища, от които може да се добива така наречения въглищен газ. През април държавата сключва договор с американците от „Парк Плейс Енерджи Корп" да пручват и сондират в близост до каварненаското село Вранино.

Сондите трябва да минат през подпочвените води. „Първо, замърсяване на водата със сяра, с тежки метали, с радиоактивни материали. Второ - водата в образувалите се кухини, тя ще пропадне и ще изчезне. При което и без това скъпата ни вода, ще стане още по-скъпа”, твърди екологът Синтия Недялкова.

Неправителствени организации алармират за методите на добив - при един от тях въглищата се палят под земята, за да освободят газ. Друг начин е така наречения хидрофракинг.

От Министерство на икономиката обясняват, че сегашният договор с компанията е само за проучване и когато изтече, ще се решава дали да ѝ позволят добива. „Те казват, че няма да използват хидрофракинг, а точно обратното - чрез снижение на налягането ще предизвикат потока от газ към повърхността”, посочи Иван Бонев от отдел „Разрешения" в Министерство на икономиката. Бонев е категоричен, че няма никаква опасност за екологията в региона.

Ако извличането на въглищния газ бъде разрешено, фирмата може да получи концесия за добив за 35 години.

Споделяне

Още от България