Кабинетът праща Бойко Коцев в Международната банка за икономическо сътрудничество

Бойко Коцев
Правителството одобри в сряда кандидатурата на сегашния български посланик в Москва Бойко Коцев за член на Управителния съвет на Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС) с мандат до пет години, съобщиха от правителствената пресслужба.
 
Очаква се съвсем скоро Коцев да бъде заменен като посланик в Москва от секретаря по външна политика на президента Румен Радев – Атанас Кръстин.
 
Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС) е международна финансова институция, основана през 1963 година в Москва. 
 
"Представителят на България ще участва в оперативната дейност и управлението на банката и ще отстоява финансово-икономическите интереси на страната ни", посочват от Министерския съвет. 
 
От там представят Бойко Коцев като човек с "богата дипломатическа биография", който "притежава широка експертиза, авторитет и професионално признание в областта на международните отношения".
 
Бойко Коцев е дългогодишен дипломат. Освен това е бил зам.-вътрешен министър в правителствата на Симеон Сакскобургготски и тройната коалиция. 
 
Правителствената пресслужба уточнява, че Международната банка за икономическо сътрудничество е в процес на трансформация за превръщането ѝ в модерна международна банка за развитие. 
 
Банката обръща особено внимание на проекти в сектори, които генерират растеж и са приоритетни за развитието на икономиките на страните членки – България, Виетнам, Полша, Монголия, Румъния, Русия, Словакия и Чехия. В стратегията ѝ за България приоритет е кредитирането в сферата на промишлеността, селското стопанство, търговията, транспорта и банковия сектор, посочват от МС. 
Споделяне

Още по темата

Още от България