Кабинетът предлага Албена Денкова и Максим Стависки за орден “Стара планина”

Правителството ще предложи на президента да издаде указ за награждаване на двукратните световни шампиони по фигурно пързаляне Албена Денкова и Максим Стависки с орден "Стара планина", първа степен, за изключителния им принос за развитието на физическото възпитание и спорта. Това съобщиха в сряда от правителствената информационна служба преди редовното заседание на кабинета в четвъртък.

Албена Денкова е родена на 3 декември 1974 г. Започва да тренира гимнастика, но на 8-годишна възраст преминава към фигурното пързаляне. Неин първи треньор е Иван Иванов, а партньор на леда - Христо Николов. Първото им появяване като двойка на големи и престижни състезания е през 1989 г. Те продължават да са партньори на леда до 1995 г.

Максим Стависки е роден на 16 ноември 1977 г. в Ростов на Дон, Русия. През 1996 г. Максим получава българско гражданство и започва да тренира с Албена. Техен треньор до 2005 г. е Алексей Горшков.

От 1998 г. кариерата на Албена и Максим върви стремглаво нагоре, като участието им през същата година на световно и европейско първенство им носи 19-о място. За първи път са на зимни олимпийски игри през 1998 г. в Нагано, Япония, където се класират на 18-о място.

След световното първенство в Москва през 2005 г. Албена и Максим се подготвят в САЩ при треньорите Наталия Линичук и Генадий Карпоносов, бивши световни шампиони от Русия.

На световното първенство в Калгари през 2006 г. танцовата ни двойка стана световен шампион. Това е първият златен медал за България във фигурното пързаляне. Преди броени дни Албена и Максим отново доказаха, че са най-добри в света - спечелиха втория си златен медал на първенството в Япония.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?