Бонус за сметка на порязаните отпуски

Кабинетът предлага чиновниците да са с гъвкаво работно време

"Всеки да бъде използван колкото може повече за общественото благо", разсъждава премиерът пред министрите си

Кабинетът предлага чиновниците да са с гъвкаво работно време

Правителството предлага въвеждането на гъвкаво работно време за чиновниците и служителите в държавния администрация. Това стана ясно от стенограмата на правителственото заседание, проведено във вторник.
 
Предложението е на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, който го аргументира с желанието да бъде осигурено удобство за майките с деца.

"Предлагаме въвеждане на гъвкаво работно време в цялата държавна администрация, така че за хора, примерно майки с деца, да могат сутринта да си заведат децата или да си ги вземат по-късно и да има един блок от време - примерно между 10 и 16 часа - където всички трябва да са на работното място, но извън това да има възможност някой да започва по-рано, някой да почва по-късно и да работи целия работен ден", обявява Дянков на колегите си.

Предложението за гъвкавото работно време среща принципното одобрение на социалните партньори, но трябва да бъде облечено и формално – кой ще разрешава на служителите да ползват гъвкаво време, как ще се засича и отчита. То ще бъде внесено на идващото заседание на тристранния съвет.

Не е ясно такова предложение как ще се отрази на работата на администрацията с граждани и на екипната работа на самите чиновници.  

Министрите решават и отпуските за ненормирано време за чиновниците да бъдат намалени от 12 на 5 дни, а през останалите седем дни от отрязаната почивка те да преминават различни курсове за повишаване на квалификацията.

Премиерът Бойко Борисов обаче уточнява, че курсовете не може да са за учене на език.  

"Подготовката може да бъде по различна тема от работата, в която работиш, просто, за да се разшири кръгозорът. Това е нещо, което ние искаме да го направим, за да се повиши административният капацитет", обяснява премиерът и продължава разсъжденията си:

"Вижте, господа, просто условията в света са такива, че всяка една икономика, администрация, държава трябва максимално да концентрира усилията си и всеки човек, който може да работи, трябва да бъде използван колкото може повече време, за да допринася за обществено благо", казва той.

Вицепремиерът Симеон Дянков изтъква по темата с неизползваните отпуски, че в края на 2011 в администрацията са се събрали 1 980 000 такива дни.

"Оказва се, че ако са си взели всички хора отпуска, 10 хиляди служители в държавната администрация нямало да работят цяла година. Но както виждате, ако всички тези дни се вземат, около осем хиляди души, един вид целият НАП не би трябвало да работи през годината", обяснява Дянков.

Споделяне

Прикачени файлове

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?