Кабинетът предлага да се ограничи подпомагането на пострадали при бедствия

Сн. БГНЕС

Ограничаване на кръга от хора, които могат да получат помощ за възстановянане на пострадалите си от бедствия имоти, предлага Министерството на финансите с промени в Закона за защита при бедствия.

Средства за възстановяване на жилищата ще могат да получават само социално слаби, одобрени от Агенция за социално подпомагане. Освен това домовете им трябва да са законно построени и да не са имали конструктивни проблеми преди бедствието. Остава в сила сега действащият текст, според който помощта не може да надхвърля данъчната оценка на имота.

В момента законът дава възможност пари за възстановяване на частни имоти да се отпускат без значение какъв е социалният статус на собствениците. Това предизвика проблеми след земетресението в Пернишко, когато правителството гледаше искания за финансиране от хора с по няколко жилища или скъпи коли. Част от отхвърлените обжалваха отказа да получат пари.

Законовите изменения, предложени от финансовото министерство, обаче не решават основния въпрос с недостига на средства за подпомагане на пострадалите при земетресения, наводнения, урагани. Преди време финансовият министър Владислав Горанов лансира идеята за частните имоти да се създаде специален фонд, който да се пълни с приходите от данъка върху застрахователните премии, които са около 25 млн. лв. годишно. В предложените от министерството промени обаче този механизъм не съществува.

Така източник за подпомагане остава бюджетът, с който разполага Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Той обаче от години е недостатъчен, а и с приоритет от него се финансира възстановяването на пострадали публични сгради и инфраструктура.

Не е ясно и дали с въвеждането на новия текст ще се запази възможността, социално слабите, засегнати от бедствия, да получават еднократно по 325 лв. по Закона за социалното подпомагане. Преди време Горанов коментира, че новият механизъм за възстановяване на частните имоти ще замени този вид помощ.

Според него фондът за възстановяване на частни имоти и новите правила за подпомагане може да заработят от средата на тази година. Въпреки това сега Министерството на финансите предлага законовите промени да се прилагат от началото на следващата година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?