Кабинетът предлага конституционни промени за съдебната власт

ВСС ще бъде сменен, главният прокурор остава недосегаем

Румяна Бъчварова, Бойко Борисов, Христо Иванов, сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов изненадващо даде зелена светлина за промяна на конституцията с декларация това да доведе до реална съдебната реформа. Ключово е политическото решение да се прекрати мандатът на сегашния компрометиран Висш съдебен съвет (ВСС) и да се въведе символичен парламентарен контрол върху главния прокурор. Проектът на правителството изглежда много по-радикален от първоначалните оферти от ГЕРБ за реформа по модела "Цацаров", макар че някои от най-важните идеи на правосъдния министър Христо Иванов остават зад борда.

В подкрепения от Борисов план има една голяма липса – отсъстват мерки, които да решат огромния проблем с централизираната и еднолично подчинена на началника си прокуратура, която лишава отделните обвинители от каквато и да е независимост. В същото време се отказа формирането на независим орган за борба с корупцията по върховете на властта, чийто ръководител да не е под контрола на главния прокурор.

 Хората очакват да има бързи съдебни процеси и да има справедливост

"Без няколко промени в конституцията, всяка съдебна реформа ще бъде неефективна. Откъде ли не я гледахме ситуацията. Не бих се наел да подкрепя нещо, което не е достатъчно силно и достатъчно ефективно. Хората очакват да има бързи съдебни процеси и да има справедливост. Сега действащият ВСС не е достатъчно ефективeн" обяви в четвъртък премиер Бойко Борисов след срещата си с заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен.

Декларацията на премиера е преобръщане на 180 градуса на позицията на ГЕРБ. В началото на месеца партията внесе законопроект за промени в съдебната власт, който изпревари този на правителството, подготвен от Христо Иванов и който на практика бламира основните му намерения, включително за смяната на ВСС. Макар че според зам.-председателя на ГЕРБ и шеф на парламентарната им група Цветан Цветанов законопроектът да е съгласуван с Борисов, в четвъртък премиерът каза, че депутатите ще го оттеглят, а всички усилия ще се насочат към промените в конституцията.

Подкрепата на премиера за конституционни промени, целящи да променят цялостно начина, по който функционира т.нар. правителство на съдебната власт, е лична победа на правосъдния министър, както и на части от групата на Реформаторския блок, които гравитират около ДСБ. Предстои обаче да се види дали Борисов реално ще отстоява промените, предложени от Христо Иванов или всичко е само показно изпълнение за пред Брюксел.

Зад борда остава независимата прокуратура

Съдебната реформа твърдо няма да включва създаването на независима прокуратура за борба с корупция по върховете на властта по румънски модел. Бойко Борисов и Сотир Цацаров открито се обявиха против тази идея на правосъдния министър Христо Иванов.

Политическото решение е реформата да продължи при запазване на статуквото в държавното обвинение. Правосъдното министерство настояваше за повече самостоятелност на редовите прокурори, за да се гарантира безпристрастното разследване. Тези планове обаче срещнаха огромния отпор в политическата и съдебната власт. Няма да бъде намалявана и политическата квота във ВСС, която се сочи като една от основните причини за компрометирането на органа и прокарването на партийни интереси в системата.

Конституционната инициатива на премиера е била съгласувана с главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища. Те са дали своята подкрепа за лансираните идеи в четвъртък сутринта.

Разделянето на ВСС

Промените в конституцията ще доведат до разделяне на ВСС на две камари – съдийска и прокурорска. Идеята е така да се гарантира независимото управление на съда. Мандатът на бъдещите членове на ВСС ще бъде намален от пет на три години, за да не се откъсват за твърде дълго от реалните проблеми на съдебната система.

В съдийската квота ще има шестима членове, избирани с пряк вот от всички съдии. Останалите петима членове в тази квота ще се назначават от Народното събрание. Така съдиите ще получат мнозинство 6 на 5 гласа над политическата квота. В прокурорската камара ще бъдат обратното - представителите на парламента ще имат доминираща роля. Редовите прокурори ще излъчват четирима свои представители, а следователите - един. Политическата квота ще има шестима членове. Целта е да се наложи по-сериозен парламентарен контрол върху държавното обвинение.

Политическият пробив тук е, че прокурорската камара ще получи конституционно право да предлага за наказание самия главен прокурор, ако той даде повод за това. Подобен текст в конституцията изглежда на пръв поглед като политическа декларация срещу недосегаемостта на Сотир Цацаров.

И в момента конституцията не забранява изрично налагането на дисциплинарни наказания на главния прокурор в качеството му на член на ВСС. До подобен прецедент обаче никога не се е стигало, защото главните прокурори винаги успяват да конструират много силно лоби във ВСС заради огромната си власт в съдебната система.

В бъдещия ВСС тримата "големи" в съдебната власт – главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища - няма да участват в заседанията на двете отделни камари. Те ще участват в заседанията на ВСС в целия му пленарен състав, който ще утвърждава проектите, изработени в двете отделни камари.

Парламентарен контрол върху главния прокурор

Въвеждането на специална отчетна процедура за главния прокурор пред Народното събрание е стъпка към налагане на някакъв минимален външен контрол върху дейността му. Предвижда се веднъж годишно обвинител №1 да е задължен да отговаря пред Народното събрание за своите действия. В момента Сотир Цацаров също е длъжен да вкарва годишен отчетен доклад в парламента, но отговарянето на депутатските въпроси е с пожелателен характер. Сега депутатите на практика нямат механизми да търсят отговорност от главния прокурор за действията му.

Графикът на конституционните промени предвижда до лятото те да бъдат приети на първо четене, а до края на годината - изцяло. Ако това се случи, управляващите ще отчетат това като успех пред Брюксел преди следващия мониторнигов доклад.

Целта ни е да няма кланове във ВСС

"Тази реформа (на ВСС) не изчерпва съдебната реформа, нека няма такива спекулации", каза в четвъртък Христо Иванов.

"Това, което ни е целим, е следващият състав на ВСС да бъде избран пряко от всеки съдия и всеки прокурор, за да не говорим за кланове (в съдебната власт). За нас остава да следим как ще бъде избрана парламентарната квота. Не само да ни го покажат по телевизора", допълни министърът.

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова допълни, че въпросът за съдебната реформа не се изчерпва само с някои промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и в структурите на ВСС. "Ще подготвим пакет от законопроекти, които да осигурят по-ефективното правораздаване. Широк спектър от предложения, за да гарантираме нов образ на българското правосъдие", каза Бъчварова.

Все още неясна парламентарна ситуация

По неофициална информация на Mediapool законодателната инициатива за промени в конституцията ще излезе от ГЕРБ. Министерството на правосъдието няма да бърза да внася свой проект, въпреки че институцията ще остане мотор на реформата. Целта на този ход е да се събере максимална подкрепа от парламентарните формации.

"Хората очакват да има бързи съдебни процеси, да има справедливост, бизнесът го очаква. Всеки представител на Европейската комисия или гост от друга държава поставя въпроса за справедливите съдебни решения. Не бих се наел да подкрепя нещо, което не е достатъчно силно и ефективно. Снощи (в сряда) разговаряхме на тази тема с Реформаторския блок и мисля, че към днешна дата трябва да намерим и ще намерим консенсус с всички политически партии в парламента, за да се вземат правилни решения", коментира Бойко Борисов в в четвъртък.

Неотдавна от БСП неофициално потвърдиха пред Mediapool, че няма как да подкрепят знакови реформи, които идват от Министерския съвет. Според тях това би означавало подкрепа за правителството, а оттам и за управлението. Въпреки, че все още мнозинството не е сондирало мнения сред опозиционните партии, управляващите смятат, че ще привлекат социалистите за конституционните промени. ДПС вероятно също ще подкрепят определени текстове, обясниха представители на движението, без да уточняват.

Развитие се очаква през следващата седмица по време на заседанието на Съвета за развитие към правителството, в който коалиционните партньори в управлението трябва да обсъдят конкретните идеи и да "се преброят". След това ще се инициират срещи с лидерите на опозиционните партии. "Всичко трябва да се случи в период от 10 дни, за да сме наясно какво правим", обясниха източници от мнозинството.

Политическа воля пред Брюксел

Премиерът Бойко Борисов стартира конституционната си инициатива веднага след разговорите си със зам.-председателя на Европейска комисия Юрки Катайнен, в които една от основните теми е бил проблемът с корупцията и върховенството на закона в България.

"Изключително доволен съм, че в България се обръща необходимото внимание на борбата с корупцията - ключова за привличане на инвестиции. Интересно е да разгледаме, както от национална гледна точка, така и от европейска гледна точка, как България се справя с предизвикателствата в областта на върховенството на закона и правосъдието", каза Катайнен.

Той подчерта, че ЕК е готова да инвестира в българския частен сектор през своя Инвестиционния фонд, но за тази цел е важно да се осигури добър климат за инвестициите.

"Тук трябва да подчертая, че е много важна борбата с корупцията. Аз съм много доволен от това, че тук в България се обръща необходимото внимание на това и се предприемат необходимите мерки, защото ключово е да се привлекат инвестиции. Много важно е да се обърне внимание и на образованието", каза еврокомисарят.

Споделяне

Още по темата

Още от България