Кабинетът предлага още права на ДАНС да ползва данни за самолетни полети

Кабинетът предлага още права на ДАНС да ползва данни за самолетни полети

Кабинетът одобри в сряда поредните промени в Закона за ДАНС, предвиждащи разширяване на правомощията на агенцията да ползва предварителна информация за пътниците на всички самолетни полети от и до България.

Актуализацията на разпоредбите за получаване и обработване на резервационни данни е мотивирано с изискванията на Директива (ЕС) 2016/681 на Европейския парламент и на Съвета на ЕС, с която се цели предотвратяване, разкриване и преследване на терористични и тежки престъпления.

Правителството обаче предлага агентите да ползват тази информация и при данни за престъпления срещу политическите права. Става дума обаче само за случите, когато се разработват лидери или членове на група, която се занимава с такива престъпления.

Данните за самолетните резервации ще може да бъдат изисквани и при разследване на организирани групи за автокражби или при опит да бъде изнесен автомобил в чужбина, за компютърни измами, при разследване на каналджии и др.

ДАНС получи правомощия да ползва подобна предварителна информация още преди две години, когато беше обособено Национално звено в агенцията, което получава и обработва резервационните данни на пътници в самолетните полети, като превозвачите бяха задължени да предоставят информация за имената на пътниците, дати на резервации, на пътуване, адреси и телефони, пълен маршрут, честота на пътувания и т.н.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?