Кабинетът предлага субсидиите на партиите да бъдат намалени

Със законови промени със задна дата парите ще станат точно 11 лева за глас

Кабинетът предлага субсидиите на партиите да бъдат намалени

Субсидиите за партиите да бъдат намалени със задна дата и да са точно 11 лева за един получен действителен глас. Това предлага правителството на парламента, след като прие на неприсъствено заседание промени в Закона за политическите партии.

Разпоредбите трябва да важат от 26 май 2016 година. Така общата субсидия на партиите за този период би трябвало да бъде намалена с около 18.6 млн. лева. За година икономията е 6.5 млн. лева, пише в правителсвеното прессъобщение.

Преди седмица "Шоуто на Слави" показа, че партиите и коалициите в Народното събрание са получили през 2018 г. по 13.20 лв. за спечелен глас, вместо записаните в Закона за бюджета 11 лв. Така за миналата година вместо полагащите им се общо 32 млн. лева правоимащите партии и коалиции всъщност са получили над 38 млн. лв., или с 6 млн. лв. повече. Главният прокурор Сотир Цацаров нареди проверка.

Финансовият министър Владислав Горанов оправда разминаването с несъвършенно законодателство. Според него държавата плаща на една партия не само за гласовете, които тя е получила, а и за действително подадените за други кандидати, които не са прескочили бариерата за влизане в парламента и не получават субсидия. Тези гласове се преразпределят в актива на т.нар. "правоимащи", т.е. тези в парламента и увеличават субсидиите им. Така един глас, даден за партията Х, носи субсидия за У, която има повече от 4%.

"Коригираме закона така, че да отговаря на обществените очаквания и това, което винаги е било справедливо", коментира в понеделник Горанов. Той участва в инспекция на строителството на тунела под Шипка, водена от премиера Бойко Борисов.

"Със законопроекта се предлагат промени, които уточняват правилата за формиране и разпределение на държавната субсидия, уреждат се също така отношения във връзка с прилагането на закона в предходни години", се казва в съобщението на правителствената пресслужба.

Също така се предвижда планираните по централния бюджет за съответната година разходи да бъдат прогнозни.

Споделяне

Още по темата

Още от България