Кабинетът предлага висши генералски пагони за армейски офицери

Традиционно преди Гергьовден, деня на Българската армия, Министерският съвет предложи в четвъртък на президента да издаде укази за удостояване с по-високи генералски звания на висши офицери.

МС предлага с висше офицерско и военно звание “генерал-лейтенант” да бъдат удостоени генерал-майор Галимир Пехливанов и генерал-майор Румен Цоков – зам.-началници на Генщаба, генерал-майор Иван Добрев – командващ Сухопътни войски, и генерал-майор Симеон Симеонов - командващ на Военновъздушните сили, генерал-майор Веселин Пенгезов – председател на Военно-апелативния съд., Предлага се още контраадмирал Минко Кавалджиев - командващ на Военноморските сили, да стане вицеадмирал.

Кабинетът предлага още бригаден генерал да станат Стоян Тонев - началник на Военномедицинската академия, полк. Пламен Торлаков - командир на 68-а бригада "Специални сили", полк. Румен Радев - командир на 3-та изтребителна авиационна база, полк. Стоян Томчев – зам.-началник на НСО, а кап. I ранг Румен Николов - командир на Военноморската база - Варна - да стане бригаден адмирал.

В предложението е записано още бригаден адмирал Николай Николов, началник на управление "Стратегическо планиране" в Генщаба, да бъде освободен от длъжност, за да стане съветник на президента в качеството му на Върховен главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност. Предлага се още той да бъде удостоен със званието "контраадмирал".

Контраадмирал ще стане и бригаден адмирал Георги Георгиев, сега пом.-началник на щаба на ВМС по подготовката, и ще бъде назначен за началник на щаба на ВМС. Той ще наследи на поста контраадмирал Симеон Цеков, който ще бъде предложен за заместник-командващ на ВМС.

Бригаден генерал Йордан Йорданов ще бъде предложен за началник на управление "Операции" в Генщаба, кап. I ранг Валентин Гагашев - за началник на управление "Стратегическо планиране" в Генщаба, и кап. I ранг Георги Фиданов - за помощник-началник на щаба на ВМС по подготовката.

Правителството предлага от длъжност да бъдат освободени бригаден генерал Никола Славев, началник на управление "Операции" и полк. Иван Андреев, командир на 2-ра зенитно-ракетна бригада.

Споделяне

Още от България