Кабинетът предложи Кирчо Киров за титулярен шеф на НРС, никоя политическа сила не възразява

Министерският съвет предложи на президента Георги Първанов полк. Кирчо Киров да бъде назначен за титулярен директор на Националната разузнавателна служба (НРС) и да бъде повишен в звание бригаден генерал. Президентът Първанов предварително е одобрил кандидатурата и ще издаде указ. Повече от година, след смяната на Димо Гяуров, Киров ръководи службата като и.д. директор. Той бе предпочетен за поста, след като партньорите от НАТО отхвърлиха кандидатурата на о.з. ген. Бриго Аспарухов.

Полк. Киров няма сертификат за работа с натовска секретна информация, съобщи в понеделник пред Mediapool.bg председателката на Държавната комисия по сигурност на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова. Самият шеф на разузнаването сам призна през декември, че е в ход процедурата за неговата проверка и все още няма сертификат от Брюксел за работа с натовска информация. Пред медиите той заяви, че и сега ползва материали на алианса със старо разрешително, издадено от НСС преди създаването на ДКСИ.

Ако полк. Кирчо Киров не получи сертификат за работа с натовска информация, ще загуби поста си, заяви военният министър Николай Свинаров пред Дарик радио. Той обаче бил сигурен, че Киров ще получи достъп до тайните на пакта.

Въпреки твърденията на самия полк. Киров, че е добре приет от партньорите на Запад, 15-годишната му кариера на разузнавач от бившата Държавна сигурност стана повод немския депутат Маркус Мекел да ни призове да спрем да шпионираме Германия. Името на полк. Киров бе споменато в контекста на шпионския скандал с Германия м.г., когато разузнавач от BND бе хванат да предава документи на служителка от НРС. За кариерата на полк. Киров се знае и това, че е преминал през школа на КГБ. Преди 1989 -та той е работил във външното разузнаване по т.нар. балканско направление.

До този момент никоя политическа сила, в това число и СДС, не са възразили срещу назначението на полк. Киров, чийто брат е член на Висшия съвет на БСП.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?