Кабинетът предложи на президента да преназначи шефа на агенцията за подслушвато

Цветан Китов, сн. БГНЕС
Министерският съвет реши на заседанието си в сряда да предложи на президента Румен Радев да преназначи председателя на Държавната агенция “Технически операции” (ДАТО) Цветан Китов.

Предложението бе внесено от премиера Бойко Борисов, който пряко отговаря за работата на агенцията за реализиране на специалните разузнавателни средства (СРС).

 
Предложението за преназначението на Китов е закъсняло с повече от две години и половина, след като в началото на 2015 г. парламентът прие поправка на Закона за СРС, която прехвърли това правомощие от изпълнителната власт на държавния глава. От пресслужбата на МС потвърдиха в сряда, че Китов остава на поста си.

През последните две години и половина Цветан Китов на практика осъществяваше функциите си като шеф на ДАТО без да е изпълнен законът. Внезапното раздвижване на кабинета по казуса става на фона на скандала с отнетия достъп до класифицирана информация на зам.-председателя на Бюрото за контрол на СРС Георги Гатев. 

 
Шефът на бюрото Бойко Рашков обяви след това, че е имало нерегламентирано подслушване на политици, магистрати и журналисти. Рашков защити Гатев и каза, че ДАНС произволно и въз основа на несъществуващи факти е отнел допуска му.
 
Рашков коментира, че атаката срещу Бюрото цели да се разхлаби контрола върху СРС. Той припомни, че за по-малко от 4 години от началото на работата на Бюрото то е успяло да намали в пъти нерегламентираните подслушвания в страната и така те станали в съответствие с европейските стандарти.
 
Цветан Китов е дългогодишен служител на МВР, работил е “Оперативно-техническа информация” и в Национална служба сигурност. Постъпва в ДАНС при нейното създаване през 2008 г. От август 2013 г. е заместник-председател на ДАТО, а от октомври 2013 г. е назначен и за председател на ДАТО. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?