Кабинетът предложи на законодателя дефиниция на понятието “изпиране на пари”

Правителството прие в четвъртък предложения за промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, с което се дава детайлна дефиниция на понятието "изпиране на пари". Това понятие не бе детайлно дефинирано в закона.

Според правителствената пресслужба, която цитира проектопромените, "изпиране на пари" е преобразуване или прехвърляне на имущество, придобито по престъпна дейност или от акт на участие в такава дейност, за да бъде укрит или прикрит незаконния произход на имуществото или за да се подпомогне лице, което участва в такова действие с цел да избегне правните последици от своето деяние”.

"Изпиране на пари" е и укриването или прикриването на естеството, източника, местонахождението, разположението, движението или правата на имущество, придобито от престъпна дейност, както и придобиването, държането или използването на имущество със знание към момента на получаването, че е придобито от престъпна дейност или от акт на участие в такава дейност”, е записано още в предложените промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?