Кабинетът предложи преговори за F-16 и очаква САЩ да свалят цената

При провал на разговорите с американците, се преминава към офертата на Швеция

Кабинетът предложи преговори за F-16 и очаква САЩ да свалят цената

Правителството очаквано предложи на парламента да одобри започването преговори със САЩ за купуването на изтребители F-16 Block 70 и да допусне възможност бъдещият договор "да се отклони" от досегашните задължителни изисквания на българската страна.

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов потвърди в сряда, че кабинетът има уверението на Белия дом, че в хода на преговорите цената на изтребителите ще бъде намалена.

Правителството предпочете офертата на САЩ и "Локхийд Мартин" пред предложението на Швеция и СААБ за изтребители "Gripen", но според неофициална информация първоначалната американска оферта надвишава значително бюджета на проекта от 1.8 млрд. лева с ДДС.

"Аз много ясно заявих, че водим преговори със САЩ, което доведе до много спекулации – че едва ли не Министерски съвет е решил да сключи договор. Имаме уверение и от Белия дом, че цената ще бъде коригирана. Така че по този начин ние правим една стъпка, с която да придобием новия изтребител", коментира Каракачанов.

Само часове преди правителственото заседание Съединените щати потвърдиха ангажимента си да отговорят на българските “бюджетни и оперативни изисквания” за придобиването на нови изтребители.

Каракачанов от своя страна каза, че е оптимист, че цената ще бъде свалена, но призна, че ще се промени изискването първите самолети да бъдат доставени до две години след сключването на договора.

Сега предстои предложението на правителството да бъде разгледано от парламента. Очаквано БСП се обяви срещу него, а подобна позиция се очаква да заемат и депутатите на "Атака" и "Воля". В сряда и лидерът на съуправляващия Национален фронт за спасение на България (НФСБ) Валери Симеонов поиска процедурата за избор на нови изтребители да бъде отменена.

Така ДПС ще има ключова роля при вота.

Каракачанов съобщи, че амбицията на правителството е да сключи договора до края на годината.

Какви промени се очакват?

В преговорния екип ще участват четирима министри – на отбраната, на външните работи, на икономиката и на финансите. Каракачанов обясни, че вече няма да има пределен бюджет, за който да се преговаря, но очакванията му са бъдещият договор да влезе в сегашната финансова рамка от 1.8 млрд. лева с ДДС.

"Какви ще бъдат параметрите на отклонение (от досегашните изисквания – бел.ред.) по отношение на цената не можем да отговорим. Ако четем оптимистично вчерашното изявление на Белия дом, не би следвало да има такива", посочи Каракачанов.

Той обаче призна, че вероятно ще бъде променено изискването първите изтребители да се доставят до две години след подписването на договора.

В момента компанията мести производството си от Форт Уърт, Тексас в Грийнвил, Южна Каролина.

"Срокът за доставка вероятно ще бъде по-голям от записания в актуализирания проект за инвестиционен разход – 24 месеца. Това отсега е ясно. Въпросът е колко ще бъде отклонението. Затова сме поискали парламентът да ни гласува правото при отклонение от вече гласувания проект за инвестиционен разход да проведем разговорите“, коментира министърът на отбраната.

Той освен това уточни, че правителството не е предвидило възможност за преговори и по останалите две предложения - "Gripen" и втора ръка "Eurofighter", защото се е стигнало до ясен отговор кой самолет е най-подходящ.

"Отговорът е ясен. Мога да ви дам и данни по отношение на боен товар, полети, така че няма смисъл да изпадаме в тези подробности. Каквито и преговори да проведем със Швеция и Италия, без да имаме договор със САЩ за въоръжението на другите два самолета, ние споразумение не можем да подпишем. Или ще увиснем в положението на някои други централноевропейски държави, които закупиха едни самолети и чакаха няколко години да придобият въоръжението. За това се започва със страната, която ти предлага пълния пакет и не зависиш от трета страна в преговорите за оборудване, въоръжение и каквото и да е било друго", каза министърът.

Според правителството има опасения, че и офертата на Швеция също ще надхвърли бюджета, ако към изтребителите се добави цялото изисквано оборудване и въоръжение. Освен това ще се наложи сключването на договори с трети страни. Швеция и СААБ отхвърлиха тези резерви, а Каракачанов вече обясни, че ако не се стигне до разбирателството със САЩ, ще се проведат и разговори с шведските представители. Представители на правителството в аванс обявиха, че не искат да се закупуват употребявани самолети, така че едва ли ще се преговаря с Италия за втора ръка "Eurofighter". 

"Ако не се получат тези преговори (със САЩ - бел.ред), ако условията, които ни се предложат, не са изгодни, ще бъде докладвано на Министерски съвет и оттук нататък парламентът си взема решението. Това ни открива възможност при неизгодни условия, ние да продължим преговори с някоя друга от страните", посочи министърът. И добави, че другият вариант е бил да се предложи започване на проекта отначало, което по думите му означава забавяне от още минимум година и половина.

Каракачанов: Не е имало политически натиск

В сряда Каракачанов за пореден път отхвърли критиките на президента Румен Радев и БСП, че намерението на кабинета да се откаже от досегашните изисквания са плод на лобизъм и не са в интерес на България.

"По отношение на политически натиск. Мен не ми е притискал никой. До колкото ме познавате, трудно може да ме притиска някой, пък ако започне да ме притиска, правя точно обратното. Разсъждавам съвсем прагматично", каза той.

"Буквално до 21 декември, една част от обществото, както аз ги наричам измислените евроатлантици, защото една част от тях завършиха съветски военни академии и сега ми се правят тука на големи натовци, ме критикуваха, че съм бил руският човек в правителството", коментира Каракачанов.

"Сега друга част от обществото казва, че съм бил американски човек", добави той.

Командирът на Военновъздушните сили генерал Цанко Стойков припомни, че въпреки желанието да се съберат всички данни по офертите, част от информацията не е била предоставена.

"Повече от 10 години се правят опити да се стигне дотук и това, че не се върна проектът в изходно положение, заслужава благодарности от мен. Ние се постарахме да бъдем обективни и точни в данните, които получихме и анализа, който дадохме, но за съжаление има някои особености, свързани с информацията, непълни и секретни данни, които не ни бяха предоставени, независимо от опитите да ги пробием, анализът беше точен ", каза ген. Стойков.

Белият дом обеща да отговори на българските изисквания

Часове преди правителственото заседание Съединените щати потвърдиха ангажимента си да отговорят на българските “бюджетни и оперативни изисквания” за придобиването на нови изтребители.

"Ние сме убедени, че F-16 Block 70 предлага на България най-добрата възможна комбинация от цена, бойни способности и взаимна съвместимост с другите натовски военновъздушни сили. Ако F-16 Block 70 бъде избран от България, то той ще служи на българските Военновъздушни сили ефикасно и надеждно десетилетия наред", посочват от администрацията на президента Доналд Тръмп.

"Ние сме убедени, че F-16 Block 70 предлага на България най-добрата възможна комбинация от цена, бойни способности и взаимна съвместимост с другите натовски военновъздушни сили. Ако F-16 Block 70 бъде избран от България, то той ще служи на българските Военновъздушни сили ефикасно и надеждно десетилетия наред", се казва още в изявлението. 

Споделяне

Още по темата

Още от България