Кабинетът предвижда създаване на Военномедицински университет

Кабинетът предвижда създаване на Военномедицински университет

С цел подготовка на медицински кадри за нуждите на въоръжените сили се планира създаването на Център за професионално обучение и Военномедицински университет към Военномедицинската академия. Това записа правителството в постановление за промяна на Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г. Със същия документ се приема правилник за устройството и дейността на военномедицинската академия, съобщи специализираното издание Otbrana.com.

Преди по-малко от месец на заседание на Комисията по отбрана началникът на ВМА генерал-майор проф. Николай Петров поиска подкрепа на идеята за основаване на Военномедицински университет, който да подготвя военни лекари за формированията на Въоръжените сили. Според председателя на комисията ген. Михо Михов недостигът във ВМА е 170 души.

В сряда Комисията по отбрана ще проведе изнесено заседание във ВМА. В дневния ред е включено обсъждане на състоянието, дейностите и перспективите за развитие на санаториалното лечение в Министерството на отбраната, статута на терените върху които са построени и причините довели до това санаториумът в Поморие да не работи по НОИ; състояние, дейности и перспективи за развитие и функциониране на ВМА и военните болници в Сливен, Пловдив, Варна и Плевен и готовност на ВМА и подчинените ѝ болници да участват в предотвратяването на опасностите от биотероризъм и осигуряването на новите задачи пред въоръжените сили, поставяни от Закона за противодействие на тероризма, който предстои да бъде приет на второ гласуване от Народното събрание. Предвижа се и показ на новооткрити обекти във ВМА.

Със същото постановление се променя Устройствения правилник на МО и се регламентира числеността на ВМА. Към 1 февруари 2017 г. тя ще бъде  3106 щатни бройки; към 1 юли 2017 г. – 3104 щатни бройки, към 1 юли 2018 г. – 3101 щатни бройки.“

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?