Кабинетът прехвърли 19 млн.лв. от фонд "Тютюн" във фонд "Земеделие" за есенната сеитба

Правителството пренасочи 19 млн.лв. от фонд "Тютюн" във фонд "Земеделие" и отпусна още 10 млн.лв. допълнителна субсидия от бюджета, за да се подпомогне есенната сеитба.

Земеделският министър обясни, че тези нови 29 млн.лв. ще бъдат разпределени като субсидии за зърнопроизводителите за есенната сеитба. Производителите ще се подпомагат по няколко линии - за закупуване на минерални торове, за закупуване на сертифицирани семена за посев и за горива за засяването до 3.5 млн. дка с пшеница. Друга част от средствата ще бъдат изразходвани за съхранение на пшеницата от реколта 2004. Средно ще се осигурят по около 10 лв. на декар за подпомагане на земеделските производители. Миналата година размерът на помощта беше 7.50 лв./дка.

Дикме уточни, че зърнопроизводителите ще получат още 9 млн.лв. под формата на гарантирани от фонда кредити.

Земеделският министър заяви още, цитиран от БНР, че държавният резерв започва изкупуването на зърно от производителите, като сделките ще са по пазарни цени. За целта от бюджета са осигурени 40 млн.лв. На производителите ще бъде препоръчано да се групират и да предлагат до 1000 тона зърно, като те сами ще определят цената си, каза Дикме.

Над 70 % от площите в страната вече са ожънати, каза още земеделският министър.

Освен 19-те млн. за фонд "Земеделие", правителството реши да пренасочи още 1 млн.лв. от фонд "Тютюн" към бюджета на изпълнителната агенция за борба с градушките. Тези пари ще се използват за закупуването на нови противоградови ракети, защото голяма част от съществуващите вече били използвани заради лошите метеорологични условия в началото на годината. Земеделският министър съобщи, че досега са защитени 16 млн. дка площи, а засегнатите от градушки са под 2 процента.

Още от Бизнес