Кабинетът прекрати конкурса за търсене на нефт и газ в блок "Терес"

Кабинетът прекрати конкурса за търсене на нефт и газ в блок "Терес"

Правителството прекрати конкурса за издаване на разрешителна за търсене и проучване на нефт и газ в разположения в дълбоките води на Черно море блок "Терес, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет в сряда. Решението се взема почти два месеца и половина след като Mediapool писа, че никоя от компаниите, принципно проявили интерес към проучването на терена и закупили конкурсна документация, не е подала оферта до края на изтеклия на 9 май срок. 

 

Конкурсът бе обявен в началото на януари 2013 г. и бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обяви, че документи за участие в конкурса са купили осем компании, сред които са петте най-известни европейски петролни компании и една американска. По неофициална информация на Mediapool сред проявилите първоначален интерес е имало и руска фирма, както и компаниите, които вече проучват съседния на “Терес“ блок - “Хан Аспарух“.

 

Сега от правителствената информационна служба съобщават, че процедурата се прекратява, защото нито една от седемте компании, закупили конкурсни книжа, не е подала заявление за участие в търга.

 

По оценки на експерти сред причините за отказа на потенциалните кандидати е това, че на “Терес“, който е разположен и до “Силистар“, са правени малко предварителни проучвания за наличие на нефт и газ и потенциалният инвеститор ще трябва да разработи много обхватна и скъпа програма за изследователско сондиране. Дълбочината и особеностите на морското дъно в блока също си казват думата и това е една от причините кандидатите да се откажат от подаване на оферти за сложен терен, в който не е ясно какви количества газ и при какви условия на добив ще се открият, за да бъде рентабилна търговската дейност в “Терес“, твърдят геолози от БАН.

 

Проблем за потенциалните кандидати се оказали и тежките условия, които им поставя държавата като критерии, на които трябва да отговарят, сред които и размера на банкови гаранции за работната програма на проучванията и др., твърдят запознати с процедурата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес