Кабинетът прекрати концесиите на два плажа в Лозенец и Созопол

Откриват се процедури за концесия за плажовете "Черноморец-юг" и "Равда-централен"

Плажът "Равда-централен"

Правителството прекрати концесиите на два морски плажа, а за други два откри процедури.

Концесията на плажа "Лозенец-Караагач" се прекратява по искане на концесионера, а на плажа "Златна рибка" в община Созопол заради множество нарушения, съобщиха от правителствената информационна служба.

В същото време се откриват процедури за предоставяне на концесия на плажовете "Черноморец-юг" в община Созопол и на "Равда-централен" в община Несебър. Те се отдават на концесия за срок от 20 години.

Държавата сваля таксата за плажа "Черноморец-юг" с близо 25 000 лв.


През последните пет години плажът "Черноморец-юг" е бил отдаден под наем на "Си Бо Трейдинг" собственост на Силва Бодурова. Фирмата е плащала такса от 168 000 лв. с ДДС на държавата.

Сега правителството е решило да намали концесионната такса с близо 25 хил. лв. Държавата търси минимално концесионно възнаграждение през следващите 20 години от 114 912 лв. без ДДС, което е 143 640 лв. с ДДС.

От правителственото съобщение не става ясно каква е причината за намаляване на таксата плащана на държавата. Плажът е един от посещаваните по българското Черноморие с площ от близо 29 хил. кв.м. През миналия летен сезон за чадър и шезлонг се е плащало по 20 лв. на плаж "Черноморец юг", става ясно от сайта на Министерството на туризма.

Концесията на плажа "Равда-централен" изтича през 2020 г.

Плажът "Равда-централен" е отдаден на концесия през 2000 г. на фирма "Ем-Пи-Ди" ООД за срок от 20 години. Собственици на фирмата са Златко Боев и Дечко Георгиев, показва справка в Търговския регистър.

През 2000 г. концесионната такса за плаж "Равда-централен" е била 1970 лв. Сега държавата иска минимално минималното годишно концесионно възнаграждение от 8071 лв. без ДДС. През миналото лято за чадър и шезлонг на плажа се е плащало по 20 лв., показва спарвак в сайта на Министерството на туризма.

Прекратяване на концесията на плажа "Лозенец-Караагач"

На правителственото заседание е взето и решение за сключване на двустранно споразумение с концесионера "Анеси Тур" ЕООД за прекратяване на договора за концесия за плажа "Лозенец-Караагач" в община Царево.

Договорът се прекратява по предложение на концесионера. В правителственото съобщение пише, че концесионерът не е предоставял плажни и водноатракционни услуги и съответно не е реализирал приходи.

През по-голямата част от летния сезон морският плаж е безлюден, което прави неефективно стопанисването му и използването му за плажен туризъм, се казва още в съобщението.

Договорът за 20-годишната концесия с "Анеси Тур" за плажа "Лозенец-Караагач" е бил сключен през май 2004 г. Преди време компанията имаше планове да изгради голям ваканционен комплекс с над 1000 жилища в върху имот от 90 дка зад плажа. Теренът се намира на 20 м от защитена зона "Ропотамо" и на 130 м от защитена зона "Караагач". В последствие инвеститорът обяви, че се отказва от намерението си по различни причини и е решил да продаде земята и инвестиционния проект. Справка в Имотния регистър показва, че "Анеси тур" е придобило имота от община Царево през 2014 г. заради това, че е собственик на съседен имот, за 38 710 лв., или 43 стотинки на кв.м., сочи журналистическо разследване, финансирано от Програма "Достъп до информация".

"Анеси Тур" е еднолична собственост на "Ренесанс" АД, чийто краен собственик е мажоритарния собственик на "Овергаз" и издател на "Сега" Сашо Дончев, показва справка в Търговския регистър.

Прекратяване на концесията на плажа "Златна рибка"

Министерският съвет също така е взел решение за едностранно прекратяване на договора за концесия на плаж "Златна рибка" в община Созопол.

Причината са системни нарушения от страна на концесионера "Ами Груп Р" ЕООД. При извършените през 2017 г., 2018 г. и 2019 г. проверки на място са установени много повтарящи се пропуски - по-малко от изискуемите спасителни постове, частичен отказ за осигуряване през целия ден на задължителното здравно и медицинско обслужване, по-малка от минималната изискуема площ на свободна зона и други, е посочено в правителственото съобщение.

Договорът за концесия за плажа "Златна рибка" с "Ами Груп Р" ЕООД за срок от 15 години е сключен на 1 февруари 2016 г. Едноличен собственик на дружеството е "Златна рибка 2016" ООД, което пък е собственост на Милка Пенкова и Валентин Борисов, показва справка в Търговския регистър. Валентин Борисов е бил сред наблюдателите на свързаната с ДПС фондация "Младежка толерантност" на парламентарните избори през 2013 г. Той е и в ръководството на "Трансстрой Бургас".

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?