Кабинетът придвижи създаването на центъра за бизнес с Китай

Създаването на Глобалния партньорски център бе обявено от премиерите на Китай и България Ли Къцян и Бойко Борисов през юли в София.

Правителството придвижи напред инициативата по създаването на Глобален партньорски център, който ще свързва европейския и китайския бизнес.

В сряда Министерският съвет е приел предложенията на министрите Лиляна Павлова и Емил Караниколов за ускоряването на преговорите с Китайската народна република относно създаването, статута, структурата, функциите, механизма на работа, финансирането на центъра, съобщи правителствената пресслужба.

Създаването на центъра за изследвания и глобално партньорство, чиято цел ще бъде да подпомага китайските инвеститори да работят в ЕС, а също и европейски фирми да работят в Китай, бе обявено от председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян и премиера Бойко Борисов при откриването на Седмата среща на върха във формата "16+1" между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) в София през юли.

Впоследствие Борисов обяви, че Лиляна Павлова ще ръководи изграждането на центъра, а Китай обеща да осигури финансирането.

Предвижда се "Институт по маркетинг" ЕООД да бъде водещ български партньор на Глобалния център и да проведе преговори и да сключи рамково споразумение за партньорство с Института за икономически изследвания към БАН.

Три министерства - на европредседателството, на икономиката и на външните работи, ще проведат преговорите за подписването на междуправителствен меморандум с Китай, с който ще се създаде центърът, съобщиха още от правителствената пресслужба.

Споделяне

Още от Бизнес