Кабинетът придвижи създаването на центъра за бизнес с Китай

Създаването на Глобалния партньорски център бе обявено от премиерите на Китай и България Ли Къцян и Бойко Борисов през юли в София.

Правителството придвижи напред инициативата по създаването на Глобален партньорски център, който ще свързва европейския и китайския бизнес.

В сряда Министерският съвет е приел предложенията на министрите Лиляна Павлова и Емил Караниколов за ускоряването на преговорите с Китайската народна република относно създаването, статута, структурата, функциите, механизма на работа, финансирането на центъра, съобщи правителствената пресслужба.

Създаването на центъра за изследвания и глобално партньорство, чиято цел ще бъде да подпомага китайските инвеститори да работят в ЕС, а също и европейски фирми да работят в Китай, бе обявено от председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян и премиера Бойко Борисов при откриването на Седмата среща на върха във формата "16+1" между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) в София през юли.

Впоследствие Борисов обяви, че Лиляна Павлова ще ръководи изграждането на центъра, а Китай обеща да осигури финансирането.

Предвижда се "Институт по маркетинг" ЕООД да бъде водещ български партньор на Глобалния център и да проведе преговори и да сключи рамково споразумение за партньорство с Института за икономически изследвания към БАН.

Три министерства - на европредседателството, на икономиката и на външните работи, ще проведат преговорите за подписването на междуправителствен меморандум с Китай, с който ще се създаде центърът, съобщиха още от правителствената пресслужба.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?