Кабинетът прие компромисна пенсионна реформа с благословията на бизнес и синдикати

Осигуровките ще нараснат два пъти по-малко, полагащите тежък труд ще се пенсионират по-рано от предвижданото

Правителството прие компромисен пакет с промени в пенсионната система в сряда, който предвижда по-малък ръст на осигуровките и по-леки условия за пенсиониране на работещите в тежки условия спрямо първоначално предвиденото. След направени в последния момент отстъпки реформата получи благословията на социалните партньори и предстои да влезе в парламента.

"Нямаме претенции, че пенсионната реформа започва и свършва с нас. Много от големите проблеми обаче са замитани и отлагани във времето. Затова беше много трудно да се намери разумен компромис", заяви премиерът Бойко Борисов след среща със синдикатите и работодателите, която предшества гласуването на кабинета.

"На никой не му е приятно синдикалист да отиде и да каже: Вдига ви се пенсионната възраст. На никой работодател не му е приятно да каже: Вдигаме ти вноските. А в същото време бюджетът на държавата всяка година, знаете, по колко милиарда дофинансира НОИ. С една дума, аз не считам даже, че трябва благодарности да се изказват, просто всички ние се опитахме да си свършим работата и максимално да направим компромиси там, където няма да има тежък финансов ефект", заяви Борисов.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин заяви, че по пакета с пенсионни промени има принципно общо съгласие и отправи призив към парламентарните групи да се вслушат в него. За същото призоваха и синдикатите, които обявиха, че ще започнат срещи по пенсионния пакет с парламентарните групи.

Отстъпките, които се правят от първоначалния пакет с предложения са в две посоки - предлага се по-малък ръст на осигуровките от планирания, за да се отговори на очакванията на бизнеса, и се залагат по-леки условия за пенсиониране на категорийните работници, което бе основно искане на синдикатите.

Така за пореден път най-драстични мерки се взимат спрямо работещите в редовната трета категория, които се пенсионират най-късно и се толерират различните форми на ранно пенсиониране. От пакета изобщо отсъстват мерки срещу непрекъснатото съмнително нарастване на броя на инвалидните пенсии, които поглъщат 1.3 млрд. лева годишно и се получават от над половин милион души, тъй като промените в ТЕЛК все още са в процес на подготвяне.

Вноските за пенсия ще нараснат с два пункта през 2017 и 2018 година

Калфин съобщи, че осигурителната вноска за фонд "Пенсии" ще расте с по един пункт през 2017 и 2018 година, а не с общо 4% за 12 години едновременно за пенсии и безработица. Първоначалният вариант предвиждаше плавното увеличение да докара в осигурителната система допълнителни приходи от 1.1 млрд. лева.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че има "някои допълнителни резерви" по отношение на осигуровките. "Един процент увеличаване на вноските дава допълнително 300 млн. лева. Получихме обаче уверението на финансовия министър, че събираемостта заедно с нас ще бъде повишавана през тези години, което ще ни позволи да не увеличаваме рязко вноските през следващата година", заяви той.

Работещите в тежки условия ще излизат 10 и 5 години по-рано в пенсия

Другата отстъпка, която кабинетът прави, е за работещите в тежки условия. Работещите в първа категория ще се пенсионират на 55 години или с десет години по-рано от редовната възраст, която трябва да достигне 65 години, а работещите във втора категория – на 60 години или пет години по-рано от редовната възраст. Според първоначалния вариант заетите в първа категория трябваше да се пенсионират 8 години по-рано, а тези от втора – три години по-рано от редовната възраст.

Връща се опцията при закриване и съкращаване в мина миньорите да се пенсионират на 45 години, като тази възраст също ще расте. До навършване на 55 години обаче те няма да имат право да съчетават пенсия и работна заплата.

Мъже и жени в пенсия на 65 години, военни и полицаи ще работят до 55 години

Иначе реформата предвижда плавно увеличаване и постепенно изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2037 година на 65-годишна възраст. Мъжете, родени 1964 година, и жените, родени 1972 година, ще бъдат първите набори, които ще излязат в пенсия на 65 години.

За работещите в силовите ведомства ще бъде въведена минимална възраст за пенсиониране 52 години и 10 месеца, която ще расте плавно до 55 години. Според синдикатите обаче трябва да има диференциация за работещите рискова работа и служителите на бюро, като полицаите на терен се пенсионират по-рано от тази възраст, а чиновниците – дори по-късно.

Реформата предвижда още възможност за отпускане на намалена пенсия на хората, на които не достигат до 12 месеца възраст, като пенсията се намалява с по 0.4 на сто за всеки месец недостигаща възраст.

Затяга се режимът за пенсиониране и на хората с недостигащ стаж и възраст, които сега придобиват право на пенсия на 65 години с минимум 15 години стаж. За тях възрастта ще бъде увеличена на 67 години, а изискуемият стаж ще нараства с по три месеца годишно до достигането на 18 години през 2027 година.

Годините стаж с повече тежест при индексиране на пенсиите

Предлага се от 1 януари 2017 г. тежестта на една година осигурителен стаж при изчисляване размера на пенсиите да започне да се увеличава до достигането на 1.5 на сто при 1.1 на сто сега. По този начин всяка година пенсиите ще бъдат индексирани минимум с размера на швейцарското правило, а при наличие на пари в бюджета и с повече.

"Постигнахме съгласие през коефициента колко тежи стаж всяка година в пенсионната формула, следващите 10-12 години да постигнем гарантирано минимално увеличение на пенсиите с поне 40%", заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Индивидуалният коефициент при изчисляване на размера на пенсията ще се определя от 1 януари 2019 година като средноаритметично на месечните индивидуални коефициенти. От тази дата ще отпаднат трите години по избор преди 1997 г. при изчисляване на индивидуалния коефициент. За периода от 1 януари 2016 до 31 декември 2018 г. се предлага въвеждане на възможност за избор дали да се включат трите години до 1997 г. при изчисляване размера на пенсията или не.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов призова постигнатият между правителство, синдикати и работодатели компромисен пакет от предложения да не става обект на политическа търговия. Затова и социалните партньори ще започнат срещи с всички парламентарни групи.

Според председателя на КРИБ Кирил Домусчиев това е само началото на пенсионната реформа, тъй като системата има нужда от сериозни промени. "Благодаря на премиера, вицепремиера и колегите ни за това,че успяхме в кратък период от време да свършим една работа, която беше изоставена. Не бяха лесни преговорите, имаше компромиси от страна на всички. Много се радвам, че в дух на партньорство успяхме да стигнем дотук", заяви Домусчиев.

Още по темата
Още от България