Кабинетът прие критериите, по които НЗОК ще отсява кои болници да финансира

Кабинетът прие критериите, по които НЗОК ще отсява кои болници да финансира

Министерският съвет прие в сряда критериите, по които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще решава кои болници и клиники да финансира в градовете, където има излишък на лечебни заведения според Националната здравна карта.

Критериите дават преимущество за тези клиники, които осигуряват 24-часови дежурства, имат спешни отделения, осигуряват комплексно лечение, т.е. поддържат по-голям брой клиники и отделения в различни специалности, правят повече и по-сложни манипулации, през тях преминават повече пациенти и др. Наред с това бонус точки за болниците ще дава и оценката на пациентите. Ще се гледа също така дали болниците са приемали един и същи пациент с еднакво оплакване за период от една година и тези, които са го правили по-често, ще бъдат санкционирани, тъй като се предполага, че първият път не са го лекували качествено, за да се стигне до повторна хоспитализация.

Така болниците с повече точки ще имат гарантиран договор със здравната каса, докато тези с по-малко ще останат без финансиране от нея. Записани са и допълнителни критерии, по които да бъдат отсявани болници с еднакъв брой точки.

От няколко седмици обаче здравният министър Петър Москов успокоява по време на срещи с представители на медицинското съсловие в страната, че “нито една болница“ няма да затвори или финансирането ѝ да бъде намалено.

От така заложените критерии с по-голям шанс да запазят договорите си с касата са големите болници, а без договор могат да се окажат по-малки специализирани болници (например хирургични или гинекологични и др), които предлагат дейности, дублиращи тези в големите и не можещи да предложат същата широка гама услуги. В София, където има повече големи болници, заплашени да останат без финансиране са някои по-западнали клиники и отделения, останали със стара апаратура, малко персонал и по-малък брой пациенти.

Споделяне

Още по темата

Още от България