Кабинетът прие новия ред за прехвърляне на пенсионните вноски

Кабинетът прие новия ред за прехвърляне на пенсионните вноски

Правителството прие новите правила за прехвърляне на парите за втора пенсия от частните фондове към НОИ и обратно.

Новата наредба предвижда прехвърлянето на средства от частен фонд в НОИ да става със заявление до НАП. След получаването на заявлението приходната агенция ще започне от следващия месец да превежда пенсионната вноска на човека изцяло във фонд ”Пенсии” на НОИ. Ако хората решат да се върнат и да се осигуряват и в частен фонд, ще трябва да подадат заявление до пенсионноосигурителното дружество.

Тази наредба засяга родените след 31 декември 1959 г. Прехвърлянето между частните фондове и НОИ може да става до 5 години преди пенсионирането.

Хората, които работят тежък труд, ще могат да прехвърлят със заявление вноските си от професионалните пенсионни фондове от догодина. Но те няма да имат право да сменят решението си.

Срещу новия ред възражения имаха бизнесът и частните фондове. Според тях редът не защитава достатъчно парите на хората от загуби и манипулации. Така например не се изисква нотариално удостоверяване на самоличността при подаването на заявление за прехвърляне от частен фонд в НОИ, каквото се изисква при преместването на партидите между два отделни частни фонда.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?