Кабинетът провежда хуманитарна операция за бедстващите в Перник

Баба Павлинка кръсти теленца Бойко и Росица, до 600 души са без покрив

БГНЕС

Два месеца след силното земетресение, което разтърси Перник на 22 май, правителството започва хуманитарна операция за осигуряване покрив на пострадалите. Това съобщи министърът по еврофондовете Томислав Дончев, който беше "командирован" от премиера Бойко Борисов в продължение на два месеца да ходи всеки ден в миньорския град, за да реши проблемите.

“Приоритет на приоритетите” е осигуряването на дом за хората, чиито къщи не стават за обитаване, каза министър Дончев по бТВ. По различни оценки това са между 150 и 600 души.

Най-големият проблем по думите на министър Дончев са самонастанилите се, които са обитавали повредените постройки без правно основание. “Тук вече не говорим за подпомагане, а за хуманитарна операция”, каза министър Дончев. По думите му вариантите са ремонт на държавна или общинска сграда.

Другата основна задача е нормалното започване на учебната година на 15 септември, каза министър Дончев.

8500 подадени молби за помощ, едва 63 са получили

Около 8500 са подадените молби от потърпевши за оказване на финансова помощ. От тях 7000 са обработени, като 4000 са подадени в Междуведомствената комисия за бедствия и аварии към Министерския съвет. От тях комисията, ръководена от вътрешния министър Цветан Цветанов, е разгледала 288, като за 194 молби е резрешила изплащането на помощи. От тях обаче реално е платено по едва 63 молби. 

Молбата ми е междуведомствената комисия да заседава поне два пъти седмично и да обработва по-бързо молбите, каза кметът на Перник Росица Янакиева.

По думите ѝ 164 частни сгради трябва да бъдат съборени.

Помощите за пострадалите, определени от междуведомствената комисия, са смешни, стана ясно от думите на потърпевшите. С обзещетение от 2225 лв. трябва да съборя къщата си от 92 кв.м и да си построя нова, обясни пострадала жена и попита как да стане това. Друг потърпевш разказа, че четири комисии са минали и оглеждали имота, но все още няма дори окончателна оценка за щетите.

Тези хора в момента живеят във фургони, но не се виждат в тях да прекарат зимата. Друга жена със същия проблем пък заяви, че в момента спят в палатка на двора.

Две училища и четири забавачки все още са извън строя

Нормалното започване на учебния процес на 15 септември е другата основна задача, която трябва да реши министър Дончев.

Към момента извън сроя са две училищни сгради и четири детски градини, каза Росица Янакиева. В момента тече ремонтът на две детски градини в центъра на Перник и в Батановци.

Досега държавата е отпуснала 2.7 млн. лв. за ремонт на общинския сграден фонд, като в момента се работи по 82 сгради, каза Росица Янакиева. В същото време нуждите са за 9.5 млн. лв., допълни тя.

Още 3.3 млн. лв. е отпуснала държавата за обществени сгради в Перник, каза Янакиева. Тези пари обаче все още не са стигнали до общината, а се намират по сметките на Министерството на регионалното развитие.

Баба Павлинка кръсти теленца Бойко и Росица

Междувременно кравата на баба Павлинка, която отказа заплатата на премиера Бойко Борисов като дарение, е родила тази нощ две теленца. Едното го кръстила Бойко, а другото Росица на кметицата на Перник, разказа перничанка по бТВ.

С думите “Помогнете на всички, не само на мене” баба Павлинка отказа помощта на премиера Бойко Борисов. На срещата на “Дондуков” 1 министър-председателят даде в плик едномесечната си заплата на възрастната жена, но тя му върна парите.

Споделяне

Още по темата

Още от България