Кабинетът пусна гаранционната програма за кредити за бизнеса

Заемите за малките и средни фирми ще са без обезпечение и със срок до 7 години

Министрите Кирил Петков и Асен Василев, Снимка: БГНЕС

Правителството стартира във вторник Програма "Възстановяване" в подкрепа на бизнеса чрез гаранции от Фонда на фондовете, обяви на брифинг служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Той представи банките, които вече са подписали програмата - "Пощенска банка", Банка ДСК, ОББ, "Райфайзенбанк", "Първа инвестиционна банка". Те ще отпускат кредити на малки и средни предприятия, като обезпечението ще се гарантира от държавата на 80%, като другите 20% ще са риск за банката.

Договорите с банките са подписани и реално парите са при тях, каза министърът, и допълни, че от днес или най-късно до една седмица фирмите ще могат да кандидатстват за кредит за възстановяване.

Условията за участие са фирмата да е малка или средна, да е оперирала в последните три години, като поне за една от тях трябва да е излязла на печалба. Кредитът ще е в максимален размер до 3 млн. лв. Той ще се предоставя без обезпечение и ще е със срок на изплащане до 7 години, като първите 12 месеца ще са гратисен период. Лихвата ще е пазарна.

По този начин успешните бизнеси, които имат възможност сега да влязат в периода на възстановяване, ще имат ликвидността да го направят, изтъкна министърът. Той допълни, че програмата ще е полезна например за засегнатия от кризата туристически бранш, защото банките трудно отпускат заеми на пострадали бизнеси без гаранции.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?