Кабинетът пусна скандалната сделка с Ирена Кръстева

Кабинетът пусна скандалната сделка с Ирена Кръстева

Правителството одобри в четвъртък сделката с близката до ДПС групировка, ръководена от Ирена Кръстева, за строеж на нова сграда на Националната агенция за приходите (НАП).

Решението за това бе отложено с една седмица, защото на предишното правителствено заседание срещу сделката се обявиха министрите от НДСВ, които заявиха, че публично-частното партньорство трябва да се извършва с конкурс, както гласи и нарочна наредба, приета от същия кабинет, който сега погазва собствените си разпоредби. 

Съпротивата на колегите им от НДСВ обаче не е попречила на министрите от БСП и ДПС да прокарат решението си и без тяхно съгласие.

"Не съм променил позицията си от миналото заседание", заяви в четвъртък пред Mediapool министърът на държавната администрация Николай Василев, според когото сделката среща силната негативна реакция на обществото. 

Съгласно решението предстои да бъде учредено публично-частно акционерно дружество с минонитарен дял на държавата под 50% съвместно с "Издателско-полиграфичен комплекс Родина АД", София. Собственик на ИПК е дружество "Обединени български вестници", част от медийната групировка, ръководена от бившата шефка на държавния Български спортен тотализатор Ирена Кръстева.

Целта на дружеството е да се построи нова сграда на НАП на терена на Седми километър на бул. "Цариградско шосе" 113 А, където в момента се намира полупорутеното високо тяло на ИПК "Родина" и печатарски комплекс с обща площ на терена от 40 декара, съсобственост на държавата и на ИПК.

Държавата ще участва в дружеството с апорт на три свои масивни сгради в центъра на столицата, дадени за ползване на Министерството на финансите, с разгърната площ 11 500 кв м. Това са сградите на бул. "Дондуков" 52, на ул. "Аксаков" 21 и на ул. "6 септември" 10. Във вноската влиза и държавният дял от терена на бул. "Цариградско шосе".

Частникът участва със собствеността си в ИПК плюс парична вноска, равни на апорта на държавата. Той се задължава да построи сграда за нуждите на НАП на мястото, където е ИПК, с разгърната площ от 50 хил. кв. м. клас "А".

Според съобщението пазарната оценка на апортираните имоти, извършена от лицензиран оценител, е 83 333 059 лева. Оценката на имота на ИПК "Родина" с право на строеж е 22 906 056 лева.

Разликата между оценките на недвижимите имоти от 60 427 003 лв. ще бъде внесена от съучредителя ИПК "Родина" като парична вноска в капитала на съвместното дружество. Тя ще бъде предоставена срещу записаните от съучредителя акции в капитала.

Паричната вноска ще се използва за финансиране на изграждането на новата административна сграда на НАП. Предвижда се след завършването ѝ съвместното дружество да бъде прекратено чрез ликвидация, а имуществото да бъде разпределено между акционерите. Така държавата ще придобие собствеността върху новоизградената сграда за нуждите на НАП заедно със съответния урегулиран поземлен имот, чиято пазарна стойност, според правителственото съобщение, "се очаква да надхвърли стойността на апортираните от държавата сгради с разгърната застроена площ 11 500 кв. м."

Новата сграда трябва да бъде с разгърната застроена площ 50 000 кв. м и "ще отговаря на всички изисквания за административна сграда от клас "А". В нея ще бъдат всички поделения на приходната администрация, които са на територията на София.

В кратък коментар за сделката, премиерът Сергей Станишев заяви след края на заседанието, че "в ситуация на криза се търсят всякакви възможности да бъде построена сграда на НАП".

"Този въпрос беше обсъждан два пъти на заседание на правителството, няколко пъти беше отлаган, за да можем да получим изчерпателна информация", каза още той. Представената от министъра на финансите Пламен Орешарски на днешното заседание допълнителна финансова оценка се оказала достатъчно убедителна. 

Премиерът се застрахова, че ще бъде направена още една финансова оценка на самата сграда преди строежа и в изготвянето ѝ щели да участват не само представители на Министерството на финансите.

Въпросителни към сделката

Преди да стане факт, сделката бе широко коментирана в публичното пространство заради съмненията, че държавата прави щедър подарък на определен частник, който досега много успешно се възползва от близостта си с една от партиите в управляващата коалиция – ДПС.

Според юристи, специалисти по търговска право, ако се окаже неизгодна за едната от страните (държавата), сделката, която ще бъде сключена по Търговския закон, няма да може да бъде развалена, или това ще стане след изплащане на съответното обезщетение на другата страна. Това означава, че дори да иска, следващо правителство няма да може да я оспори пред съда, ако е перфектна в правен смисъл.

Както се казва, страните да са гледали, когато са учредявали смесеното дружество.

Никой не казва какво ще се случи, ако частният инвеститор не успее да се събере в сумата от 60 млн. лв. за строителството. Нито пък колко време ще продължи строежът и какво става, ако цената излезе по-висока.

На обществеността се спестява фактът, че новата сграда на НАП няма да има излаз на бул. "Цариградско шосе", както стана ясно от неофициални информации (официални липсват), а инвеститорът ще получи "лицето" на парцела към булеварда, където в момента се издига порутеното здание на ИПК. Така достъпът на гражданите до сградата на приходното ведомство ще е най-малкото неудобен, защото е отдалечен от основната артерия на градския транспорт.

Премиерът дори не намери за нужно да коментира произхода и чистотата 60те милиона, които частният инвеститор ще апротира в смесеното дружество, въпреки че все още не са официално обявени резултатите от проверката на имуществото на Ирена Кръстева, която от държавен служител се издигна до крупен медиен собственик, закупувайки вестник след вестник, телевизия, издателство, печатница, разпространителско дружество, а и както се говори, се готви и да участва в предстоящата цифровизация на телевизионния ефир.

Не се споменава и за конфликт на интереси, макар че синът на Кръстева Делян Пеевски е зам.-министър в правителство, което одобрява сделка с майка му.

След като сделката засяга обществен интерес, би трябвало да бъде публично оповестен учредителният договор за смесеното дружество, след като бъде сключен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?