Кабинетът раздаде 66 млн. лв. за учебници, бойна подготовка и на общини

Кабинетът раздаде 66 млн. лв. за учебници, бойна подготовка и на общини

Правителството отпусна допълнителни средства за учебници на децата, армията и общините, както и помощ за наводнените Сърбия и Босна и Херцеговина, съобщи правителствената информационна служба.

 

Средствата идват от разходи в перото "икономически растеж и държавност" и от резерва за извънредни нужди на държавния бюджет.

 

На предишното заседание на кабинета във Варна, министрите отпуснаха над 50 млн. лв. допълнителни разходи за овладяване на миграционния натиск, за съдебната власт, училищни ремонти и туризма. По изчисления на "Капитал" от началото на годината правителството е похарчило с 450 млн. лв. повече от планираното първоначално.

 

За учебници и помагала - 42 млн. лв.

 

За купуване на учебници и помагала за децата са одобрени над 42.4 млн. лв.

 

С допълнителните средства ще бъдат купени учебни помагала за децата от подготвителните групи, както и учебници за учениците от I до IV клас и от V до VII клас. Ще се финансира и отпечатване на брайлов шрифт на учебници за учениците с нарушено зрение.

 

За бойна готовност – 20 млн. лв.

 

Министерството на отбраната получава допълнително 20 млн. лв. Средствата са предвидени в бюджета за 2014 г. и са за бойна подготовка и бойна готовност на видовете въоръжени сили, е посочено в съобщението.

 

С допълнителните средства ще се обезпечи летателна годност на самолети, техническото обслужване и ремонта на кораби, закупуването на горива, инвестиционни проекти, финансирането на програмата за съюзно земно наблюдение, участието в мисии и операции на Българската армия извън страната, е посочено в съобщението.

 

За общини – 3.9 млн. лв.

 

Близо 3.9 млн. лева допълнителни трасфери ще получат и общини. Със средствата ще се финансират ремонти на пътища и улици, обезопасяване на свлачища, изграждане на водоем.

 

В съобщението на кабинета не е посочено, кои общини получават средства.

 

Помощ за Сърбия и Босна - 132 100 лв.

 

Правителството одобри и 132 100 лв. хуманитарна помощ на Сърбия и Босна и Херцеговина. От тях 92 300 лв. са за Българския Червен кръст. Средствата се осигуряват за сметка на предвидените в централния бюджет за официална помощ за развитие.

 

Хуманитарната помощ за хората в двете пострадали държави е под формата на имущество – палатки, одеала, спално бельо, походни легла, ботуши, якета, минерална вода и др., е посочено в съобщението.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?