Кабинетът разреши частна болница в Габрово въпреки съпротивата на НЗОК

Топ хирурзи стоят зад новото лечебно заведение, което засега няма договор с касата

Снимката е илюстративна

Правителството одобри нова частна болница в Габрово въпреки отрицателното становище на здравната каса.

Зад новото лечебно заведение "Св. Иван Рилски" стоят известните хирурзи Иван Дошков, Михаил Зортев и Христо Мазнейков и крупният габровски предприемач Деян Тодоров, показва справка в Търговския регистър.

Бъдещата габровска болница е първата, която се създава след промените в Закона за лечебните заведения, с които беше дадено право на правителството да дава разрешенията за нови лечебни заведения.

Разкриването на поредната частна болница се случва на фона на проблема с изтичането на огромен публичен ресурс към никнещите като гъби нови частни болници и отделения, които здравната каса няма пари да финансира. Отделен е въпросът, доколко обезлюдаващата се област Габрово има нужда от ново лечебно заведение при наличието на шест болници с 860 легла.

Засега новата болница няма договор с НЗОК, но планира да сключи такъв. В същото време становището на здравната каса е, че "не е целесъобразно увеличаване финансирането на лечебните заведения за болнична помощ в област Габрово за заплащане на дейности, които се изпълняват от съществуващите лечебни заведения", е посочено в правителственото съобщение.

Въпреки този факт премиерът Бойко Борисов е надделял и новата болница е получила картбланш в срок от 3 месеца да подаде заявление до министъра на здравеопазването за издаване на разрешение за работа, става ясно от правителственото съобщение. По неофициална информация здравния министър Кирил Ананиев е бил против разкриването на поредната болница в страната. Общият им брой е 376 към края на 2018 г., показват данните на НСИ, а няколко министри безуспешно се опитваха да ограничат броя им.

Бизнес план за 107 легла

Тригодишният бизнес план за развитие на многопрофилната болница за активно лечение "Св. Иван Рилски" в Габрово предвижда да има 107 легла и да изпълнява медицински дейности в обхвата на специалностите по вътрешни болести, пневмология и фтизиатрия, кардиология, гастроентерология, нефрология, ендокринология и болести на обмяната, нервни болести, физикална и рехабилитационна медицина и образна диагностика.

Съгласно оценката на потребностите, изготвена от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" въз основа на Националната здравна карта, в област Габрово напълно са изчерпани възможностите за разкриване на нови легла по специалностите гастроентерология, ендокринология и болести на обмяната, нервни болести, както и непрофилирани вътрешни легла, а за нови легла по специалностите кардиология, нефрология, пневмология и фтизиатрия, физикална и рехабилитационна медицина в областта.

Поради това правителството дава право на болница "Св. Иван Рилски" да осъществява медицински дейности по следните специалности: вътрешни болести, пневмология и фтизиатрия, кардиология, нефрология, физикална и рехабилитационна медицина и образна диагностика, е посочено в правителственото съобщение.

Болница "Св. Иван Рилски" планира да сключи договор със здравната каса. Плановете ѝ са да има и приходи от клинични проучвания, допълнителни медицински услуги, включително и заплащани от пациентите и отдаване на имущество под наем. Според бизнес плана приходите на дружеството трябва да достигнат 3.2 млн. лв. през 2020 г.

Кой стои зад болницата

Зад дружеството "МБАЛ Св. Иван Рилски" стоят бизнесменът Деян Тодоров и известните хирурзи Иван Дошков, Михаил Зортев и Христо Мазнейков стоят зад дружеството

Според Търговския регистър "МБАЛ Св. Иван Рилски" ЕООД е собственост на "МДМ Инвест", което пък е собственост на три други компании.

Това са "МД Медикъл Холдинг" ООД - собственост на Иван Дошков и Деян Тодоров, "Джони би инвест" ЕООД – на Иван Дошков и "МЗ хоспитал инвест" – на Михаил Зортев и Христо Мазнейков.

Доктор Иван Дошков е лекар по дентална медицина с призната специалност орална хирургия. Той има частна дентална клиника в Габрово, която се казва "Св.Иван Рилски" и най-0вероятно тя ще е в основаната на новата болница. Иван Дошков има и най-много акции в лечебнното заведение.

Доктор Михаил Зортев е много добър хирург. Той е бивш заместник-министър на здравеопазването в първия кабинет на Бойко Борисов, по времето когато здравен министър беше Стефан Константинов. Той е и бивш директор на общинската болница в Кюстендил. През март 2019 г. прокуратурата го предаде на съд за длъжностно престъпление, свързано със сключването на неизгодна сделка и безстопанственост, свързано с болницата във Враца.

Доктор Христо Мазнейков също е известен хирург ортопед и има е сред собствениците на частната болница "Света София" в столицата. Доктор Мазнейков беше съден, заради смъртта на младо момче, след операция направена от него.

Деян Тодоров е сред собствениците на "СНС Холдинг Груп", което е едно от най-големите холдингови дружества в област Габрово. Началото е поставено от четирима научни работници от Техническия университет в Габрово през 1990 г., като днес за нея работят около 1000 души. Холдингова структура е със затворен производствен цикъл. Основната дейност е производството на козметични продукти и за устната хигиена, но произвежда още мебели, елементи на автоматиката, машини за козметичната и хранително-вкусовата промишленост, ламинатни туби, разработва и внедряване на софтуерни продукти и други.

Управител на дружеството "МБАЛ Св. Иван Рилски" е Ина Стоянова Филипова, показва справка в Търговския регистър. През 2007 г. лице със същото име е било кандидат за кмет на район "Северен" в Пловдив, издигнато от коалиция ГЕРБ-ВМРО, показва справка в ЦИК.

 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес