Кабинетът развърза кесия за арт академии, църкви, сираци и пожарникари-герои

Кабинетът развърза кесия за арт академии, църкви, сираци и пожарникари-герои
Различни решения, предоставящи над 930 хил. лв. за декори, инструменти и осветление на художествените училища, за ремонти на църкви, за парични награди на пожарникарите, гасили огнената стихия в Израел миналата седмица, и за “Великолепната шесторка“, взе Министерският съвет на редовното си заседание в сряда.

От централния бюджет ще се предоставят допълнително 300 хил. лв. на Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов", на Националната художествена академия - София и Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" – София. Парите са нужни на училищата, за да осигурят “условия за непрекъсване на учебния процес“, съобщиха от правителствената информационна служба.

Средствата ще покрият вече извършени ремонти във висшите училища за тяхна сметка. Предоставя се и допълнителна субсидия на Националната музикална академия за научна и художествено-творческа дейност.

“Държавните висши училища по изкуствата се отличават със специфика на учебния процес, свързана с осигуряване на определени параметри: температура и осветеност на учебните помещения; подови настилки за залите по балетно и танцово изкуство; акустика на залите в НМА; специални условия за опазване на иконите в ателиетата по реставрация на НХА и др.“, аргументира решението но Министерския съвет.

“Провеждането на учебния процес в тези университети е свързано с покупка на специфични материали - сценично облекло, декори, инструменти и консумативи. За да се осигури непрекъснатост на учебния процес в тези висши училища, са предоставени допълнителните средства по самостоятелните им бюджети“, допълват от пресслужбата.

За неотложни ремонти в православни храмове правителството реши да отпусне 383 хил. лв. Средствата са за храмовете "Света София" в София, "Свети Георги Победоносец" в Тервел, "Свети Николай" в Бургас, в манастира "Св. ап. Петър и Павел" в с. Одраница, "Св. Димитър" в с. Марулево, "Света Троица" в с. Стряма, "Успение Богородично" в  Ахтопол , "Възнесение Господне" в с. Церковски, "Света Богородица" м с. Бяло поле и "Свети Георги" в Созопол.

На благотворителната кампания на бТВ "Великолепната шесторка" правителството ще дари 159 553 лева, колкото дължат организаторите на кампанията за ДДС върху набраната сума от изпратените до момента текстови съобщения.

По бюджета на МВР пък ще бъдат прехвърлени допълнителни бюджетни кредити за изплащане на парични награди на пожарникарите, които се завърнаха в сряда от международната мисия за оказване на помощ за гасене на пожари в Израел. Деветдесет и двамата огнеборци ще получат по 1000 лв. “заради проявен висок професионализъм при гасеното на мащабните пожари в сложна гасителна обстановка на територията на Израел.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?