Кабинетът развързва бюджета за мотокроса, но се стиска за бизнеса

Само 21 млн. лв. от извънредните 163 млн. лв. са за забавени плащания на фирмите

Кабинетът развързва бюджета за мотокроса, но се стиска за бизнеса

Правителството развързва бюджета за провеждането на световния и европейски шампионат по мотокрос у нас, но се стиска за издължаване на забавените плащания към бизнеса, които фирмите чакат да си ги получат от две години. Това става ясно от публикуваното разпределение на 148 млн. лв. допълнителни разходи за министерствата от актуализацията на бюджета, която бе оправдана именно с намерението на  правителството да се разплати с бизнеса. Още 15 млн. лв. са предвидени за държавен фонд "Земеделие" за подпомагане на производителите на тютюн, зеленчуци и плодове.

 

Така, въпреки обещанието на кабинета, за фирмите реално ще отидат около 21 от общо 163 млн. лв. МВР получава 10 млн. лв. за разплащания към доставчици, Министерствто на околната среда - 3.3 млн. лв. за изпълнени инфраструктрни проекти по ИСПА, Минитерството на здравопазването - 5 млн. лв. за капиталови разходи на болниците и Министерският съвет - 3 млн. лв. за изградени оптични трасета.

 

В същото време държавата дължи на бизнеса около 100 млн. лв. по данни на Министерството на финансите. Близо две трети от сумата са дългове на Военно-медицинска академия към доставчици, но пари за болницата в разпределението на извънредните средства не са предвидени.

 

Очаква се разпределението на парите да бъде одобрено от правителството в края на септември. Причината е, че в момента тече задължителният 14-дневен срок за публично обсъждане.

 

До края на годината се очаква да има поне още едно разпределение на средствата, защото при актуализацията на бюджета лимитът за непредвидени разходи беше увеличен до 286 млн. лв.

 

Световното по мотокрос се урежда с 3.6 млн. лв.

 

След като предишният финансов министър Симеон Дянков спря парите на федерацията по мотокрос заради установени от Агенцията за държавна финансова инспекция нарушения при изразходването на държавни средства, сега правителството на Пламен Орешарски ще извади 3.6 млн. лв., за да плати таксите за 2012 и 2013 г. за провеждането на световния и европейския шампионат по мотокрос и шампионатите по супермото Гран при България.

 

Този спорт се радваше на солидна финансова инжекция от страна на държавата и по времето на тройната коалиция начело със Сергей Станишев. През 2008 г. федерацията получи извънредно 3.9 млн. лв. от бюджетния излишък пак за първенства по мотокрос, макар че спортът не е сред масовите у нас и нямаме сриозни постижения на международната арена.

 

Във вторник министърът на спорта Мариана Георгиева прие изпълнителния директор на фирмата промоутър на шампионата "Pro Circuit Ltd" Марко Манти, спортния мениджър Сорин Селмер и председателя на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов. Тя подчерта, че "провеждането на финалния кръг от световния шампионат по мотокрос в дисциплината фрийстайл в България е изключително атрактивно, носи невероятна емоция на зрителите, а състезателите дават най-доброто от себе си за постигане на висок резултат". Министър Георгиева обеща дори лично да присъства на първенството през декември.

 

За забавените плащания по ИСПА само 3.3 млн. лв.

 

В същото време за забавените плащания към строителните фирми са предвидени едва 3.3 млн. лв. по предприсъединителната програма ИСПА. Инфраструктурните проекти по програмата приключиха още в края на 2010 г., с изключение на втория мост над Дунав, и от тогава строителите очакват да получат парите си.

 

Само по ИСПА екоминистерството има да плаща над 6 млн. лв., а общо дълговете му към бизнеса по изпълнени вече проекти са над 78 млн. лв. "Сумата е впечатляваща и за мен тя беше шок", каза министърът на околната среда и водите Искра Михайлова по време на първия за нейния мандат обществен съвет.

 

Още 40 млн. лв. за бедните и онеправданите

 

Най-много средства отиват за подпомагане на социално слабите и хората в неравностойно положение – 40 млн. лв. От тях 17.4 млн. лв. са предназначени за добавки на хората с увреждания, а 14.4 млн. лв. за увеличените помощи за родители, които гледат деца с увреждания.

 

Останалите средства отиват за подпомагане на приемни родители (6.3 млн. лв). и за гарантиране на правото на медицинска помощ на хората без осигуровки (1.4 млн. лв.).

 

Цифровизацията ще глътне още 30 млн. лв.

 

По бюджета на Министерството на отбраната ще бъдат преведени 30 млн. лв. Средствата са за освобождаване на честоти от военните във връзка с втория етап от цифровизацията на ефира, както и за освобождаване на честоти за изграждане на мобилни комуникации за жп транспорта.

 

Бившият финансов министър Симеон Дянков не даваше пари за цифровизацията, което беше пречка за освобождаването на честотите и невъзможност на седмия мултиплекс на "Булсатком" да изгради мрежата си. В същото време срещу страната ни тече наказателно дело в Европейския съд заради монопола при мултиплексите в момента, защото и трите, които работят са свързани с банкера Цветан Василев.

 

Ведомството с най-голям бюджет от над 1 млрд. лева - МВР ще получи 25 млн. лв. от актуализацията на бюджета. От тях 10 млн. лв. са за разплащане с доставчици, а останалите 15 млн. лв. са за доставка на гориво и материали.

 

По бюджета на министерството на здравеопазването се отпускат 8 млн. лв. за покриване на капиталови разходи на болниците. Здравната министърка Таня Андреева се надяваше на поне 5 млн. лв. от актуализацията на бюджета за болниците. Част от парите най-вероятно са за осигурване на съфинансирането по европейски проект, чието изпълнение се бави и има риск от загуба на средства.

 

"Майкрософт" получава 23 млн. лв.

 

Министерският съвет ще получи 26.3 млн. лв., като основната част от средствата ще отиде за изплащане на софтуерна осигуровка на програмни продукти на "Майкрософт" по договор от 2012 г. – над 23 млн. лв. Не става ясно защо се заделят тези пари, тъй като сумата вече беше включена в програмния бюджет на Министерския съвет за 2013 г., където са записани 29 млн. лв. за тази дейност.

 

Останалите три милиона са за изградените още през 2008 г. оптично-кабелни трасето към Силистра, Габрово, Кърджали, Видин и Смолян.

 

След заплаха за стачка на надзирателите в затворите се отпускат допълнително 8.5 млн. лв. за изплащане на допълнителен труд. Министерството на правосъдието ще получи и още 1.5 млн. лв. за забавени от месеци възнаграждения на служебните адвокати и отказа им да защитават бедните без пари.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес