Кабинетът решава до неделя пращаме ли миротворци в Ливан

Кабинетът решава до неделя пращаме ли миротворци в Ливан

До неделя ще бъде взето политическо решение дали България да участва в мироопазваща мисия в Ливан, съобщи в петък в кулоарите на парламента министърът на отбраната Веселин Близнаков. По думите му, ако бъде взето такова решение от правителството, което през почивните дни заседава изнесено в Евксиновград, контингентът ще бъде изпратен до месец. 

В коментар по същия въпрос външният министър Ивайло Калфин обясни, че има резолюция на ООН с ангажимент за изпращане на сини каски в буферната зона между Израел и Ливан. 

Международните сили ще бъдат под френско командване, но междувременно изтече информация, че Париж възнамерява да изпрати едва 200 свои войници.

“В момента анализираме ситуацията в Ливан и непрекъснато сме в консултации със страните от ЕС и следим реакциите”, каза още Калфин.Той допълни, че България участва във всички инициативи на ООН, свързани с изпращането на мироопазващи части. Министърът припомни, че ако правителството вземе решение за изпращане на български части, това ще бъде гласувано от Народното събрание. 

В отговор на въпроса по какъв начин може да участва страната ни в Ливан, Калфин обясни, че това ще стане ясно, когато бъде уточнен мандатът на частите, но, според него, е абсурдно български войници да участват в разоръжаването на воюващите в Близкия Изток. 

В съответствие с нуждите на ООН и нашите възможности, след като се изяснят тези въпроси, можем да предложим нашите начини за участие. То може да е щабно или с медицински екипи, но ще бъде ясно, когато се уточни дали България е готова да изпрати подобен контингент, каза още външният министър.

Междувременно румънските медии съобщават, че президентът на Румъния Траян Бъсеску очевидно иска страната му да участва в международните сили.

В. “Зиарул де Яш”, цитиран от БТА, посочва, че вземането на решение Букурещ трябва да вземе предвид на първо място настоящето равнище на френско-румънските отношения, особено в контекста на предстоящата среща на върха на франкофонията, чийто домакин ще бъде Румъния.

“Мотивацията на властите в Париж за нас не е толкова важна. Румъния обаче има много добър случай да докаже на Франция, че на нея може да се разчита”, отбелязва вестникът.

Според изданието, евентуална оферта за участие ще придаде на Румъния допълнителен престиж във външнополитически план, но трябва да се прецени дали военните рискове не са прекалено големи, в сравнение с евентуалните политически изгоди.

Споделяне

Още по темата

Още от България