Кабинетът решава за изпращане на наша рота в Ирак идната седмица

Следващата седмица Министерският съвет ще реши да изпрати една рота в Ирак, съобщи министърът на отбраната Веселин Близнаков в петък.

Това е втората мисия за българската армия в рамките на операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак.

По думите на министъра решението ще е за една рота в състав от 120 души за охрана на вътрешния периметър на бежанския лагер “Ашраф”. Очаква се бързо придвижване на процедурата в Народното събрание, след което ще са необходими 30-40 дни за подготовката на контингента, така че бойците ни да заминат през март за Ирак.

Според началника на Генералния щаб Никола Колев охраната на лагера “Ашраф” е много по-малко рискована мисия от предишната ни в Диуания и значително по-безопасна от другото предложение към България - да продължим обучението с инструктори на военнослужещи от иракската армия.

При решаването на въпроса правителството и парламентът много внимателно трябва да преценят рисковете, да се погрижат за екипировката и финансирането на подобни мисии, предупреди и президентът Георги Първанов, който от името на всички държавни институции даде много висока оценка за постигнатото от петте български батальона за последните две и половина години в Залива.

На тържествена церемония в 61-ва механизирана Стрямска бригада в Карлово бе разпуснат и последният контингент.

Страната ни е похарчила 30 млн. лв. за осигуряването на операцията. Още толкова тя е струвала и за американските данъкоплатци. Цената не е голяма на фона на безценния опит, придобит от българската армия, обобщи ген. Никола Колев.    

Споделяне

Още от България