Кабинетът с концепция за развитието на изкуствения интелект

Кабинетът с концепция за развитието на изкуствения интелект

Правителството прие на заседанието си в сряда Концепция за развитието на изкуствения интелект в България до 2030 г., която предвижда системи, приложения и услуги, базирани на тези технологии ще подпомага развитието на образованието, публичните услуги, селското стопанство, здравеопазването и околната среда.

Целта е изкуственият интелект да се използва като двигател на цифроват атрансформация у нас.

"Изкуственият интелект отдавна не е абстрактно понятие. Става повсеместен, много бизнеси са фокусирани в създаването на иновации, базирани на него. Някои от секторите в резултат на развитието на изкуствения интелект ще бъдат обект на пълна трансформация, някои ще бъдат променени завинаги", аргументира се министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на заседанието, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет..

Основната цел на концепцията е да обедини усилията по разработка и внедряване на системи с изкуствен интелект чрез създаване на научен, експертен, бизнес и управленски капацитет, допълват от кабинета.

Предвижда се осигуряване на модерна комуникационна и научна инфраструктура за развитие на цифрови технологии от ново поколение. Ще бъде усъвършенствана системата за образование и учене през целия живот. Ще бъде подкрепено развитието на научните изследвания и внедряването на иновации в ключови сектори, както и ще се работи за въвеждане на етична правна и регулаторна рамка, която се ползва с обществено доверие, посочва се още в прессъобщението.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?