Кабинетът с нов зам.-министър на финансите

Кирил Желев се пенсионира, мястото му заема Георги Търновалийски - данъчният човек на Георги Гергов

Георги Търновалийски

Нов зам.-министър на финансите е назначен в правителството на Пламен Орешарски, което уж до края на юли трябва да подаде оставка и единствената промяна в него преди това трябваше да бъде тази на екоминистъра Искра Михайлова, която отива евродепутат.

 

В понеделник обаче от правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът Пламен Орешарски е освободил Кирил Желев като заместник-министър на финансите във връзка с подадена от него молба за пенсиониране. На негово място е назначен Георги Търновалийски, който се счита за данъчния човек на крупния бизнесмен и лидер на БСП-Пловдив Георги Гергов. Търновалийски миналия октомври стана заместник-изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП), отговарящ за събирането на постъпленията в хазната.

 

Неясни са причините за подаването на молбата за пенсиониране точно в този момент от дългогодишния бюджетник на държавата Кирил Желев, който в няколко последователни правителства бе зам.-министър на финансите. Орешарски първо го назначи за директор на Агенция "Митници", но на този пост Желев изкара само два месеца и бе върнат във финансовото министерство като зам.-министър с неясен ресор.

 

След избора миналия четвъртък на новия министър на околната среда Станислав Анастасов, ако кабинетът спази уговорката за оставката, Търновалийски ще е следващият с толкова краткосрочно назначение във втория ешалон на властта.

 

Преди да започне кариерата си в централните структури на властта, Търновалийски дълги години работи в НАП-Пловдив. Заемал е длъжности от инспектор по приходите до директор на дирекция "Обжалване и управление на изпълнението" в периода от 2006 до август 2009 г. За известно време в този период той оглавяваше и НАП - Пловдив. Търновалийски е общински съветник в Пловдив, бе кандидат за кмет на града на последните местни избори.

 

Новият зам.-министър се смята за близък до собственика на Пловдивския панаир Георги Гергов. Преди да стане държавен данъчен служител, той е бил счетоводител на Гергов, популярен с многобройните си сделки с общински имоти в Пловдив и с "пълзящото" приватизиране на Пловдивския панаир.

 

За близостта на Търновалийски с Гергов говори и фактът, че съпругата му Паулина Търновалийска, която е счетоводител по професия, първо бе в борда на директорите на Пловдивския панаир, а след това оглави телевизионния канал на Гергов Нова българска телевизия.

Споделяне

Още от България