Кабинетът съставя група за проекта "Южен поток"

Кабинетът е решил да се създаде междуведомствена експертна работна група, която да подготви проект на междуправителствено споразумение по проекта с работно име "Южен поток", съобщи правителствената информационна служба в четвъртък.

Звеното ще се ръководи от заместник-министър на икономиката и енергетиката, а кота членове в него ще влизат по един представител на министерствата на икономиката и енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството, на външните работи, на финансите, на околната среда и водите, на администрацията на Министерския съвет и на "Булгаргаз холдинг" ЕАД.

Експертите периодично ще информиран Министерския съвет за хода на преговорите.

Проектът "Южен поток", който преди по-малко от месец бе подписан от руския монополист "Газпром" и италианския концерн ЕНИ, предвижда изграждането на транзитен газопровод от Русия по дъното на Черно море и през територията на България към Италия и Южна Европа.

С реализацията му страната ни ще стане стратегически център за разпределение на природен газ към Европа, ще се повиши степента на сигурност на енергийните доставки за България, региона и Европа, чрез диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, пише в съобщението на кабинета.

Очаква се общата дължина на черноморския участък на съоръжението да е около 900 км, а максималната дълбочина - над 2 км. Капацитетът на черноморския участък от тръбата ще бъде 30 млрд. куб. м газ годишно.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?