Кабинетът създаде комисия за анализ на цените

Кабинетът създаде комисия за анализ на цените
Държавно-обществена консултативна комисия ще наблюдава и анализира цените на потребителските стоки и услуги. Това реши правителството на редовното си заседание в четвъртък.

Министърът на икономиката и енергетика Румен Овчаров става председател на комисията, която се създава, за да предотвратява опити за необосновано ценообразуване. Такива се очаква да предприемат недобросъвестни търговци, злоупотребяващи с присъединяването на страната ни към Европейския съюз.

Органът ще има 21 членове, които ще анализират тенденциите за развитието на цените по данните на Националния статистически институт, Комисията по стоковите борси и тържищата и Системата за агропазарна информация към Министерството на земеделието и горите. Органът ще разглежда и сигнали за необосновано повишени цени, подадени от потребителите в Комисията за защита на потребителите и представителните сдружения на потребителите.

Създаването на тази комисия бе лансирано от Овчаров през декември, но дори и сега със сформирането ѝ остава неясно какви ще са правомощията на органа при констатирано необосновано ценообразуване и как точно ще се предотвратяват подобни опити. В момента единствено Комисията за защита на конкуренцията има законови правомощия да санкционира фирмите и то в случай, че се констатира договорка между производителите и търговците за налагане на цени на определени продукти или координирано повишение на търговските стойности. Досега от КЗК обаче не са разкрили нито едно картелно споразумение у нас, въпреки че в края на 2005 г. нейният председател Петко Николов заяви, че комисията съсредоточава работата си в тази насока. Още тогава обаче той се застрахова, че установяването на картели е трудно.

Не е ясно и  с каква честота новата комисия ще оповестява своите анализи за цените, както и дали те ще съдържат имената на некоректните производители и търговци, надуващи цените .

Споделяне

Още от Бизнес