Кабинетът създаде ново село, за да взима европейски пари

Новото село Попови ливади от птичи поглед

Правителството създаде ново населено място, за да може да получи финансиране по европейски програми през настоящия програмен период 2014 – 2020 г. В същото време редица села, с население над 500 души, отново останаха без финансиране и през втория програмен период за страната.

В правителственото съобщение не е посочено колко души живеят в новото село, което се нарича Попови ливади. Става ясно обаче, че това се прави с цел да се строят семейни хотели по Програмата за развитие на селските райони, както и да бъде изградена инфраструктурата - пътища, ВиК мрежа и канализация, с помощта на европейски средства.

Новото село Попови ливади се намира в едноименната местност над Гоце Делчев, която е обявена за планински климатичен курорт през 1967 г.  От тогава досега в местността има изградени десетки вили и хотели без строителни книжа. С даването на статут на село собствениците им се надяват да узаконят незаконните постройки, което не е ясно как ще се случи, става ясно от местни сайтове.

За извършване на административно-териториалната промяна Общинският съвет на община Гоце Делчев е взел решение на 31 юли 2014 г.

Основание за предложението са изпълнените условия, предвидени в Закона за административно-териториално устройство на страната – постоянно живеещо население, което не е посочено колко души е, и изградена социална инфраструктура.

С промяната на статута на Попови ливади и обособяването на новото населено място, през новия програмен период 2014-2020 г. общината ще може да кандидатства за финансиране по европейски програми с проекти за подобряване на условията за живот, се казва в съобщението на правителството.

Споделяне

Още от България