Кабинетът се договоря сред "новинарски" димки и "музикална" фейсбук-престрелка

Кабинетът се договоря сред "новинарски" димки и "музикална" фейсбук-престрелка

Финализирането на преговорите върви в условия на необявена информационна война, слухове, дезинформации и контрадезинформации, като на това поле ГЕРБ убедително доминират. Първо, вестниците и сайтовете на Пеевски от дни наред сочат Реформаторите като препъни камък за постигане на договорка (заради искането им да се гарантира мнозинство с участието на Патриотичния фронт и да се избегне зависимост от ДПС), едновременно с "изобличаване" на претенциите им за министерски постове.

Докато въпросните медии правят новини и заглавия от въпрос на абонираната за всички пресконференции радиоводеща, която "ребром" поставила на РБ въпроса "докога ще изнудват Бойко Борисов", не друг, а главният преговарящ на ГЕРБ Томислав Дончев в неделя волно или неволно изпуска реплика, че са готови да подкрепят "правителство с мандата на ГЕРБ с премиер, примерно, г-н Кънев”.

Тази фраза е моментално уловена и взета на въоръжение от преданите привърженици на ГЕРБ, които организират петиция (!) "Не искам Радан Кънев за премиер на България!".

"Изборите бяха спечелени от ПП ГЕРБ и единствената възможна фигура за министър-председател е Бойко Борисов или друга личност от ГЕРБ!", пише в петицията. Нейните автори не са намерили за нужно да измислят някакво друго обвинение към Радан Кънев освен изкованото от милиционерско-креативната мисъл клише, че той е "уста на Иван Костов".

Петицията шества из Фейсбук и драматургията навлиза във все по-самосбъдващи се фази, че някои привърженици на Борисов се възмущават от водещия евродепутат на ГЕРБ Томислав Дончев. "Докато Дончев не спре да се огъва и покланя и то от името на ГЕРБ, които включват всички гласоподаватели... Това можеше да се предположи отдавна, още много преди предсрочните избори...Колко коварен план На кого ли е?!", пита гневна потребителка.

Самият Радан Кънев, който не участва в преговорите и не успя лично да реагира на думите на Томислав Дончев, късно в неделя публикува на стената във Фейсбук си парчето на AC/DC Stiff Upper Lip.

От ГЕРБ възприеха това предизвикателство напълно сериозно и вместо един отговор, се появиха три. Първо на страницата на Бойко Борисов във Фейсбук бе качено парчето Ticking bomb на Aloe Blacc. Заглавието се превежда като "цъкаща бомба" и най-вероятно е подбрано от екипа на Борисов като препратка към предупреждението на Дончев, че "часовникът тиктака" и срокът за окончателно формиране на кабинет изтича.

Румяна Бъчварова, която е член на преговарящия екип на ГЕРБ, пък е публикувала песента Burn it to the ground ("Изгори го до основи") на Nickelback. Към поста си тя е прибавила следния коментар: "Ще обикаляме, докато светът не спре да се преобръща".

След нея Томислав Дончев също качи едно парче -"Go to sleep little baby" от филма "О, братко, къде си". Той е добавил и коментар: "You and me and the devil makes three" (ти, аз и дяволът - ставаме трима).

В тази ситуация приятели на Радан Кънев във Фейсбук решиха да се включат в "игричката" и да предлагат свои песни, които според тях са подходящи за ситуацията. Сред тях са Led Zeppelin - No Quarter, "Все опять Путин (Любэ)".

Споделяне

Още по темата

Още от България