Кабинетът се гласи да налее половин млрд. лв. от ЕС в държавния ВиК мастодонт

Парите от европейския план за възстановяване ще отидат за водомери и канализация

Реформата във водния сектор не доведе до съществен спад на течовете. Сн. БГНЕС

Държавният ВиК холдинг, едно от любимите отрочета на въдворения от ГЕРБ държавен капитализъм, е нарочен за първостепенен бенефициент на средствата, които България ще иска по плана за възстановяване на ЕС във водния сектор. За целия сектор правителството предвижда да получи над 600 млн. лв. безвъзмездно финансиране, а близо 500 млн. от тях е предвидено да отидат в "Български ВиК холдинг", който е шапката на всички публични ВиК дружества у нас и централизира управлението им в МРРБ. При създаването му преди година правителството наля в него 1 млрд. лв. от централния бюджет и както поясни премиерът Бойко Борисов, чрез холдинга "ще може по-добре да се контролира инфраструктурата и да се правят ремонти и рехабилитация на водопроводната мрежа".

Държавният мастодонт се появи след години мъчителни реформи на водният сектор у нас с европейски средства. Въпреки отчетените досега инвестиции, обаче, течовете не намаляват, а растат и вече доближават 62 на сто.

От заявката на правителството към Брюксел става ясно, че разчита с парите за ВиК по Механизма за възстановяване и устойчивост след коронавируса "Следващо поколение ЕС", да решава "старо поколение" проблеми - изграждане на канализация и пречиствателни станции за отпадни води в малките населени места, както и инсталиране на водомери на язовирите за по-добра отчетност на водоползването.

Според данните на НСИ към края на 2019 г. у нас има едва 12 353 км канализационна мрежа, но голяма част от малките населени места нямат такава, дори 30 на сто от софиянци са със септични ями. За водомерите, които да отчитат ползването на вода от язовирите, през миналата година екоминистърът Емил Димитров каза, че масово такива липсват по изкуствените водоеми и операторите не плащат реалните такси за водата, която е държавен ресурс.

Явно правителството е решило да се възползва от евросредствата и да реши част от тези проблеми, като намеренията са да се налеят около 480 млн. лв. европейско финансиране в държавния ВИК холдинг за изграждане на канализация на населените места с жители от 2 хил. до 10 хил. души.

Други 134 .630 млн. лв. са предвидени за измервателни уреди, които да отчитат количествата, ползвани от водоснабдителните дружества, напоителните системи и НЕК за производство на електроенергия. Част от сумата трябва да отиде за системи за измерване нивото в язовирите в реално време, за да се следи постоянно нивото им и да се контролира по-добре процесът по изпускане на водите при нужда.

Проектът за канализацията и пречиствателните станции за отпадни води е с индикативна стойност 606.250 млн. лв., като сумата е завишена спрямо заложените 575 млн. лв. в първоначалния вариант на плана за възстановяване и устойчивост. Държавният ВиК холдинг трябва да финансира 20% от цялата сума (21.250 млн. лв.)

В обосновката на проекта правителството посочва, че за да се осигури съвременен стандарт за живот на населението по отношение на отпадъчните води към 31.12.2018 г. необходимият индикативен финансов ресурс е над 5.8 млрд. лева, като за селищата с между 2 000 и 10 000 души средствата са около 3.9 млрд. лева, каквито националният бюджет и и ВиК операторите – повечето от които държавни и държавно-общински, не могат да осигурят

Проектът за системата за наблюдение и контрол на язовирите предвижда монтиране на датчици и видеокамери за следене нивата на водоемите и на измервателни устройства на значими водоползватели като ВиК, "Напоителни системи" и НЕК.

Данните от тези уреди се планира да постъпват в интегрирана система , чиято платформа също така ще съдържа подробна информация за договори за напояване, за риборазвъдни водоеми, договори за битово-стопански нужди, договори за ВЕЦ, констативни протоколи, имоти, обекти, договори за наем, канална мрежа. Идеята е всички тези данни да се визуализират на карта.

В момента на много места такива измервателни уреди липсват, информацията за договорите е разхвърляна и данните се попълват ръчно. Намерението е при отпускане на евросредствата и реализацията на проекта всичко да става автоматизирано.

България ще получи 12 млрд. лв. от европейския план за възстановяване, чиято цел е икономиките на страните членки да скочат в "следващото поколение", ставайки по-устойчиви, по-дигитални и зелени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?