Кабинетът се готви да даде ход на мегапроекта "Дестинация Рила"

Части от ски комплекса на френски и български инвеститори попадат в защитени зони и имоти на Христо Ковачки

Кабинетът се готви да даде ход на мегапроекта "Дестинация Рила"

Правителството на Пламен Орешарски обмисля да даде ход на мегапроекта "Дестинация Рила" на български и френски инвеститори, който предвижда изграждането на огромен ски и голф комплекс върху 8000 хектара между Говедарци и Сапарева баня.

За целта се създава междуведомствена работна група начело със зам.-министъра на икономиката Бранимир Ботев. Проектът е на стойност 550 млн. евро като реализацията му ще има значителен икономически ефект и ще бъде фактор за подобряване на профила на България като международна туристическа дестинация, е посочено в правителственото съобщение.

Инвеститорите и проектът

"Дестинация Рила" е френско-български проект, който се осъществява по концепцията "от бял лист хартия", казаха от пи ар компанията, която го обслужва. Сред най-големите партньори в него са френската хотелска верига "Акор груп", PGI Managment - които се занимават с управление на курортни комплекси в Европа, Азия и Южна Америка, "Шнайдер Електрик", българската строителна компания "Маркан", "Клъстер Монтан" - асоциаця на френски фирми, специализирани в развитието на планински региони, Френско-българската търговска камара, Посолството на Франция у нас и други.

Предложението им е върху терен от около 55 хил. дка, между село Говедарци, Самоковско, и Сапарева баня да се построи мегакурорт. Инвестицията от 550 млн. евро ще бъде вложена на два етапа в период от 6 години, каза Валентин Каназирев, изпълнителен директор на "Маркан" пред Mediapool. До момента в подготвителни дейности са вложени около 1 млн. евро.

Концепцията предвижда изграждането на ски център със 155 км писти, аква център, голф център, както и 80 други видове занимания за туристи. Местата за настаняване ще бъдат разположени в отделни селища, като се предвижда изграждането на хотели между две и пет звезди. Целта е курортът да работи през всички сезони и да посреща над 200 хил. посетители годишно.

За сравнение - във всички ски курорти в България почиват около 330-350 хил. туристи на година.

Различното между този проект и останалите ски дестинации у нас – Банско, Боровец и Пампорово е, че идеята на инвеститорите е хотелската база и инфраструктурата да се управлява от един собственик, така както на времето е осъществена инвестицията в курортния комплекс "Албена" по френски модел.

Много неясноти

Проектът е бил представен и на предишното правителство на ГЕРБ. Инвеститорите са имали няколко срещи с Агенцията за инвестиции, каза бившият изпълнителен директор на агенцията Борислав Стефанов пред Mediapool. По думите му пректът е в съвсем начален етап.

Все още не е ясно как ще се реализира проекта - чрез публично-частно партньорство с местната власт или покупката на земята. Каназирев не можа да отговори на този въпрос.

В началото на годината проектът "Дестинация Рила" е бил представен пред местните власти в общините Сапарева баня и Самоков, които принципно са го подкрепили.

Предстои обаче да се чуе думата на природозащтници и еколози, поради големия брой ски съоръжения, които се предвижда да бъдат изградени. Неофициално проектът е бил тестван пред тях и им е било поискано мнението.

Част от проекта засяга територии от Национален парк "Рила", където не може да има строителство, коментира природозащитникът Тома Белев пред Mediapool. Той допълни, че други територии от мегакомплекса засягат пътя на мечката и главоча - вид риба, която я има само във водите на Искър в този участък. В момента те не попадат в защитена територия, заради неприключила процедура по екологичната мрежа Натура 2000, уточни Тома Белев. Другото притеснително според него е, че част от комплекса е върху земи, собственост на бизнесмена Христо Ковачки придобити чрез замяна на имоти. Това означава, че върху тези територии не може да се строи, съгласно условията на придобиването им, посочи Белев. Според него обезпокоителен е и фактът, че е нарушен Законът за опазване на околната среда, защото инвестиционното намерение не е публикувано на страницата на Министерството на околната среда.

Несполучливи опити

Всички досегашни опити да се даде ход на големи инвестиционни ски проекти се оказаха неуспешни основно заради неосигурено финансиране и съпротива на екоорганизации, които предупредиха за строежи в защитени зони.

Първият мегапроект беше "Супер Боровец" още от времето на правителството на Симеон Сакскобургготски. В момента проектът е замразен като през годините собствениците се смениха.

После се появи "Супер Паничище", отново в района на Сапарева баня, който отново се натъкна на съпротива от природозащитници.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?