Кабинетът се отказа да изолира следствието

Правителството се отказа на този етап да изолира следствието от досъдебното разследване, като прехвърли почти всички дела към дознателите в МВР. Този вариант е отпаднал от отчетния доклад пред Брюксел за хода на съдебната реформа в България, който днес бе одобрен от Министерския съвет. Опитът на кабинета предизвика скандал между следователите и изпълнителната власт.

След среща в следствието правосъдният министър Антон Станков обяви, че заради възраженията на шефа на НСлС Ангел Александров част от доклада на кабинета до Брюксел е била коригирана. Коригирани са заложените проценти, които се отнасят до функционалните компетенции на следствените служби и тези на дознанието, уточни Александров. Процентите бяха прогностични и затова отпаднаха, добави Станков.

В първоначалния вариант до Брюксел правителството се ангажираше до края на тази година да прехвърли до 97% от всички дела към дознателите в МВР и само 3% да останат за следствието. Става дума за случаи на шпионаж, предателство, диверсия, вредителство, пропаганда срещу мира и нарушаване правилата на войната, каквито дела напоследък няма.

За варианта разследването на престъпленията да се прехвърли към изпълнителната власт, но без промяна в конституцията, бе казано още в края на миналата година, при затварянето на преговорната глава 24 "Правосъдие и вътрешни работи".

Заобикалянето на основния закон се оказа и основен довод на следователите да протестират. В разпоредбата на чл.128 от конституцията е казано, че следователите осъществяват предварителното производство по наказателните дела и никой не може да си позволява да посяга върху тази норма, повтори неколкократно директорът на Националната следствена служба Ангел Александров. Вчера той постави въпроса и пред Висшия съдебен съвет, който реши да разгледа проблема на извънредно заседание идния вторник.

Александров, както и зам.главният прокурор Христо Манчев обвиниха изпълнителната власт, че са изолирали магистратите при писането на докладите и поемането на ангажименти пред Брюксел за съдебната реформа.

В работната група присъстват всякакви чиновници от изпълнителната власт, но отсъстват следователи. А препоръките на ЕС са, когато се дискутират проблеми, свързани със структура от съдебната власт, да има и техен представител, заяви пред БНР Александров.

Същото каза и Христо Манчев, който публично се зачуди кой е изготвил доклада, след като в групата не е имало и представители на прокуратурата. Ведомството на Никола Филчев е сред най-ревностните защитници на сегашния статут на следствието в съдебната власт.

След срещата си с ръководството на националното следствие министърът на правосъдието обеща, че предстоящите реформи в досъдебната фаза ще бъдат правени с участие на следователи.

Станков се опита да омаловажи скандала с обяснението, че става дума за необходимостта от ясно разделение на компетенциите в досъдебната фаза между следователите и дознателите.

Според препоръките на Венецианската комисия към ЕС, разследването трябва да се извършва от органи към изпълнителната власт, за да се повиши ефективността на досъдебното производство. От следствието и прокуратурата обаче твърдят, че няма такова изискване от Брюксел, а вариантът за закриване или прехвърляне на следователите към МВР се подсказвал на ЕС от заинтересовани български среди.

Няма категорично изискване за закриване на следствието в България от страна на ЕС, това са криворазбрани и интерпретирани позиции на някои български лица, които се опитват да представят своите идеи за развитие на наказателния процес като изискване на ЕС към България, коментира зам.главният прокурор Манчев.

Ангел Александров пък изтъкна като аргумент 120-годишната история на следствието в България, в която то винаги е било част от съдебната система.

Шефът на НСлС нападна вътрешния министър Георги Петканов, обвинявайки го индиректно като инициатор на промените. Не може някакви чиновници, дори вътрешният министър, да определят функционалната компетентност на следователите, която е определена по конституция, заяви той.

С вътрешния министър се оправда и колегата му Антон Станков, според чиито обяснения Георги Петканов едностранно е вписал в доклада ангажимента за следствието.

Станков заяви, че се е запознал с доклада на МВР едва на днешното заседание на правителството. По настояването на вицепремиера Пламен Панайотов, министрите на вътрешните работи и на правосъдието са уточнили как ще се пише съвместния доклад до Европейската комисия занапред.

Министърът на правосъдието каза още, че са необходими реформи и усъвършенстване и на дознателския апарат в МВР, за да се структурира добре. Според Станков той трябва да бъде и девоенизиран, но министърът добави, че това е работа на колегите му от МВР, която той очаква да бъде свършена в най-скоро време.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?