Кабинетът се отказа oт F-18 заради непълна оферта

Изборът на новия изтребител ще се забави, вече няма срокове за завършването му

Кабинетът се отказа oт F-18 заради непълна оферта

Експертната група за избор на нов тип изтребители е отказала да разгледа офертата на САЩ и "Boeing" за нови изтребители F-18 Super Hornet, тъй като е била непълна и само под формата на намерение, съобщи заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Сега България ще избира само между офертите на САЩ и "Lockheed Martin" за последната модификация на F-16 - блок 72, известна като Viper (V), на Швеция и SAAB за "Gripen" и на Италия за втора ръка "Eurofighter". Предвид това, че представители на българското правителство нееднократно коментираха, че искат да бъдат закупени нови машини, реалният избор ще е между първите две оферти, което беше ясно още в началото.

Според източници на Mediapool офертата на САЩ продължава да се смята за фаворит, но към момента не е ясно кога ще се стигне до подписване на сделка. Експертите в бранша са предпазливи, тъй като проектът вече на няколко пъти се проваляше.

"Решихме да използваме положителния опит на организации, като НАТО и ЕС – ако искаш да постигнеш добър резултат, не трябва да си поставяш времеви параметри, а да си поставиш качествени параметри. Ние не искаме да бързаме за сметка на качеството на офертите, а искаме да работим, толкова време, колкото е възможно. Разбира се, максимално бързо, но все пак да не ограничаваме страните, за да получим максималната необходима информация”, коментира Запрянов в интервю за Военния телевизионен канал (ВТК).

Първоначално военният министър Красимир Каракачанов твърдеше, че до края на годината може да се стигне до сделка, но след това се отказа от този план-график и в момента няма никакви срокове.

Запрянов обясни, че първата експертна работна група вече е завършила работата си и набелязала каква допълнителна информация е необходима. Сега втората, политико-военна, група ще води преговори със страните и ще се опита да ги убеди да предоставят цялата необходима информация и да подобрят офертите си.

Има параметри, за които ако липсва информация, не може да се оценят офертите, разясни Запрянов.

Работната група е анализирала офертите, но не ги е класирала, защото няма такова задължение. Решението ще е политическо.

"Нямаме идеална оферта. Офертите са валидни, но се нуждаят от допълнителни уточнения и подобрения... Има много, много информация, която трябва да бъде уточнена", каза Запрянов.

Първата работна група е експертна, докато политико-военната комисия е на ниво зам.-министри. 

Придобиването на нов тип изтребители е най-скъпият проект от модернизацията на армията и се очаква първият му етап, в който е планирано да бъдат закупени най-малко 8 изтребители, да струва около 1.8 млрд. лева с ДДС.

Проектът се следи много внимателно и от президента Румен Радев, който доскоро командваше военната авиация. По-рано тази седмица той каза, че е поискал от военното министерство протокола за работата на комисията.

"Очаквам да няма нарушения на принципите на прозрачност, обективност и равнопоставеност, защото в хода на самата процедура такива индикации вече има", каза Румен Радев.

Военното министерство и по време на първото правителство на ГЕРБ бе на крачка от сделка за нов тип изтребители, но кабинетът подаде оставка. Към момента обаче проектът е подкрепен от всички партии и има изготвена финансова рамка за изплащането му, което прави реализирането му по-сигурно.

За охраната на въздушното си пространство България разчита само на старите съветски изтребители МиГ 29, които обаче са несъвместими със стандартите на НАТО. Въпреки призивите на съюзниците страната ни да скъса зависимостта на военната си авиацията от Русия и да придобие нови самолети, вече повече от 10 години проектът не може да се реализира поради липсата на политическа воля и достатъчно средства. 

Споделяне

Още по темата

Още от България