Кабинетът се цели в усвояването на "поне" 90% от парите по Шенген

Кабинетът се цели в усвояването на "поне" 90% от парите по Шенген

Правителството очаква до края на годината да бъдат усвоени 80-90% от средствата по Шенген. Вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков подписаха в сряда план за действие по индикативната програма по Шенген, в който е начертано усвояването на 100% от средствата. Цветанов допусна, че 10-15% от тях все пак може да останат неусвоени.

До момента от 143 млн. евро, които трябва да бъдат усвоени от МВР в периода 2007-2009 година, са усвоени само 33 млн. евро или 21%. Останалите средства трябва да бъдат контрактувани до края на годината. За целта ще бъдат изпратени писма до председателите на Върховния административен съд (ВАС) и на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) делата за оспорването на дадени процедури по Шенген да бъдат гледани приоритетно, за да може да се реагира бързо и при необходимост да бъдат обявявани нови процедури.

Цветанов обаче отказа да уточни колко процедури се обжалват към момента.

"Ако не успеем да усвоим парите, отпуснати от ЕК, до края на годината, ангажиментите ни към Щенген ще трябва да бъдат поети от националния бюджет", посочи Цветанов.

Допълнителна причина за забавянето на усвояването на средствата е, че предизборната кампания е създала вакуум и три-четири месеца е имало пълно бездействие по отношение на взаимодействието между вътрешното и финансовото министерство, каза още Цветанов. Той отбеляза, че коментарите, че даден министър сам носи отговорността за изпълнението на индикативната програма по Шенген, са неправилни.

Вътрешният министър съобщи още, че ще бъдат сменени оценителите на новата процедура за купуването на хеликоптери за гранични нужди, за да може тя да бъде максимално прозрачна и да не бъде оспорвана.

Скандалът с хеликоптерите възникна, след като финансовият министър Симеон Дянков съобщи за сключена от неговото министерство по поръчка на МВР сделка за четири хеликоптера на стойност 30 млн. евро. Първият пристигнал хеликоптер пък се оказал "туристическа машина", по мнението на експертите на МВР. Това изявление на Дянков разсърди бившия вътрешен министър Румен Петков, който се закани да съди Дянков за обида.

За покупката на другите три хеликоптера бе обявен повторен търг.

В четвъртък правителството прие и 57-те мерки, които трябва да бъдат изпълнени до края на годината в отговор на критичните бележки в доклада на ЕК от юни 2009 г.,

Правосъдният министър Маргарита Попова коментира, че приетият график е отговор на правителството, че знае какви са проблемите и не подценява нито една от забележките в доклада.

Споделяне

Още по темата

Още от България