НЕК няма да плаща на "американските" централи, докато не предоговорят условията

Кабинетът се задейства спешно по сигнал за "висока сметка за ток"

"Енерго Про" удължи срока за плащане на втората фактура, а министерството ще проверява електромерите на трите ЕРП-та

Кабинетът се задейства спешно по сигнал за "висока сметка за ток"

От страх да не започнат брожения срещу правителството подобно февруарските протести през 2013 г., довели до предсрочна оставка на първия кабинет "Борисов", енергийното министерство се задейства спешно да неутрализира проблема с абонати на "Енерго Про", които са получили по две фактури. Договорено е електрозапределителното дружество да удължи срока за плащане на сметките, които настъпват в един ден – на 10 февруари.

Всички сме много чувствителни, особено, когато става дума за зимните месеци и за сметки за ток, заяви енергийният министър Теменужка Петкова на извънредна пресконференция в неделя.

"Тази информация, която се получи за потребители на "Енерго Про", ми напомня на едни събития от преди две години. За да не се случват подобни събития, всички трябва да обединим усилията си и да заявим ясно, че българското правителство няма да допусне развитието на подобен сценарий от преди две години", каза Петкова.

Тя съобщи, че контролните органи ще започнат проверки на технически измервателните уреди на "Енерго Про”, а в зависимост от резултатите може да се стигне и до проверка на индивидуалните електромери на домакинствата. След това енергийното министерство ще провери и какво се случва с устройствата и на останалите две електроразпределителни предприятия (ЕРП).

Проверката е предизвикана от появила се преди ден информация, свързана със завишените сметка на електроенергия на 5 % от потребителите на "Енерго Про", каза Петкова.

Става въпрос за общо 67 хил. абонати, които са получили две фактури за периодите 23 ноември - 21 декември 2014 година и 22 декември 2014 година– 12 януари 2015 година, като е имало извънредно отчитане на 11 януари. С двете фактури се запазва изискването за отчет на най-много 31 дни.

Падежът за плащането и на двете фактури обаче настъпва до 10 февруари. От "Енерго Про" са обяснили, че от техническа гледна точка не е имало как да бъде зададен по-късен срок за плащането на втората фактура.

Така периодът, за който ще се плаща, всъщност е 50 дни, а не 31 дни, посочи Петкова. Тя допълни, че проверката е по сигнал от абонат на компанията, който е посочил, че двете фактури са за обща стойност от близо 350 лева, което натоварва бюджета на домакинството, ако трябва да бъдат платени до 10 февруари.

"Това създава известни неудобства на българските домакинства”, коментира министърът и обеща да следи какво се случва с този казус.

От "Енерго Про" са уверили, че ще удължат срока за плащане на вторите фактури с 15 дни - до 25 февруари. Освен това на сайта на кампанията ще поставят информация и ще има открит телефон, на който абонатите да получат повече информация.

Петкова каза, че няма подобна информация за другите две ЕРП-та, а за случая с "Енерго Про" коментира, че най-вероятно е заради недобро планиране.

По думите ѝ, правителството няма да допусне случая с двете сметки, отчетени за период от 45 дни, в края на 2012 и началото на 2013 година.

НЕК няма да плаща на "американските" централи, докато не предоговорят условията

Министър Петкова увери, че правителството полага усилия за финансовата стабилизация на сектора. Тя даде за пример водените преговори с двете "американски" централи в Маришкия басейн – AES "Гълъбово” (ТЕЦ Марица Изток 1”) и "КонтурГлобал" (ТЕЦ Марица Изток 3”), както и готвени законодателни промени в сектора.

Задълженията на Националната електрическа компания (НЕК) към двете централи са на обща стойност от 700 млн. лева, които държавната компания в момента няма възможност да плати.

Петкова уверено заяви, че първо ще бъдат предоговорени условията по дългосрочните договори за изкупуване на енергията на централите, а едва по-късно ще има погасителен план за изплащане на задълженията на НЕК.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес